Şu sıralar hemen her bilgisayar kullanıcısının aklında bilgisayarını son sürüm Windows’a yükseltmek yer alıyor. Microsoft’un hem tabletler hem de kişisel bilgisayarların kullanımı için piyasaya sürdüğü işletim sistemine geçmek için makul ücretler ödeyerek orijinal siteden indirmek mümkün. Yine de bazı kullanıcılar “bedava çözümlerle” yeni işletim sistemine sahip olabileceği yanılgısına düşüyor.
Trend Micro, Windows 8’in ücretsiz olarak çalıştırılabileceğini vaat eden zararlı yazılımlara karşı kullanıcıları uyardı. Geçtiğimiz yıla, sahte Windows 8 anahtarı yaratma programı, sahte Windows 8 antivirüs yazılımı ve e-postalar üzerinden gerçekleştirilen oltalama saldırıları damga vurmuştu. Bu yılsa “bedava Windows 8 etkinleştirme yazılımları” kullanıcıları tehdit etmeye başladı.
Kullanıcıların kişisel bilgilerine göz dikiliyor
Trend Micro uzmanlarının araştırmalarına göre, birçok web sitesinde “Windows 8 Etkinleştirme Aracı” adı altında kullanıcıların verilerini çalmayı hedefleyen zararlı yazılım bulundu. Bu tür sahte yazılımlar bir kez bilgisayara yüklendiğinde, kullanıcıların bir sonraki aşamaya geçebilmesi için kişisel bilgilerini vermesi gerektiğini ifade ederek kişisel verileri çalma girişiminde bulunuyor. Hatta sahte yazılım, kullanıcının cep telefonu numarasını dahi talep ediyor.
Zararlı yazılımların çıkış noktası Doğu Avrupa oldu
Trend Micro uzmanları, ulaştıkları birkaç sahte yazılım barındıran web sitenin Romanya ve Letonya’da konumlandığını keşfetti. Ayrıca bu sitelerin Rusya’da kullanılan .ru uzantılı adreslerde de faaliyet gösterdikleri ortaya çıktı. Daha önce de bu konumlarda Instagram ve Angry Birds gibi popüler mobil uygulamaların sahte sürümleri saldırı aracı olarak kullanılmıştı. Japonya merkezli Trend Micro, kullanıcıların güvenlik geliştirmeleri nedeniyle Windows 8’e geçmelerini önerirken, özellikle bedava ya da aşırı indirimli bağlantılara şüpheyle yaklaşması gerektiğini hatırlattı.