Nisan ayı boyunca dünyanın ve kuruluşların gündeminde olacak Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Otizmli çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile kendini gösterir.
Günümüzde her 68 çocuktan biri otizm riski ile doğuyor
Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artmaktadır. Bugün doğan her 68 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya geliyor. Ülkemizde 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352.000 otizmli çocuk bulunmasına ve otizmin görülme oranının hızlı artışına rağmen toplumumuzda otizm yeteri kadar bilinmiyor.
Erken tanı ve eğitimle, otizmli bir çocuk yeniden doğabilir
Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi, erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitimdir. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte ve gelişim sağlanabilmektedir.
Işıklar otizm farkındalığı için yandı
Otizm farkındalığına destek vermek için 2 Nisan akşamı; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi, Çanakkale Şehitler Anıtı, Şanlıurfa Balıklıgöl, İzmir Saat Kulesi, Eskişehir Masal Şatosu, Kadıköy Boğa Heykeli, Akmerkez, Sabancı Center, Akbank Kule, Zorlu Center, Four Seasons Otel, Akasya AVM, DAP Burgu Kule, Spine Tower, Saphire, Amasya Kalesi ve Harşena Dağı, Konya Kelebek Vadisi, Kayseri Radison Blu Otel, Ankara Hasan Doğan Stadyumu Mavi ışıklar yandı.
Sosyal medya üzerinden #otizmemaviışıkyak hashtagi ile yürütülen kampanya ile pek çok kişi ve kurum Otizme Mavi Işık Yak T-Shirt’leri, sosyal medya paylaşımları ile otizm farkındalık mesajları verdiler.
Kurumların kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarına verdikleri önem ile bilinçlendirme çalışmalarına katılmaları ve bu tarz çalışmaları kendi bünyelerinde de gerçekleştirdikleri ile farkındalığın arttığını görüyoruz.