Bursa’nın seçkin kuruluşlarının iletişim uzmanlarından oluşan üye profili ile Bursa Halkla İlişkiler Derneği, kısa adı “HİÇ” olan Halkla İlişkiler Çalışmaları Ödülleri’nin ikincisini başlattı.
Sümbüllü Bahçe Konağı’nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Bursa Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Serdar Ömeroğulları, geçen yıl ilkini gerçekleştirdikleri HİÇ Ödülleri’ne gösterilen ilgiden oldukça memnun kaldıklarını belirterek bu yıl çıtayı daha da yükseltmeye çalışacaklarını söyledi.
Ömeroğulları, geçen yıl 12 kurum ve kuruluşun 18 proje ile başvuruda bulunduğu HİÇ Ödülleri’nde 6 kategoride toplam 8 kurum ve 2 PR ajansının ödüle layık bulunduğunu anımsatarak, “Geçen yıl ödül sürecine gösterilen teveccüh bizi bu yıl da dahil olmak üzere önümüzdeki yıllar için cesaretlendirdi. HİÇ Ödülleri, yarattığı ironi ile de hafızalarda yer etti” dedi.
Çağımızda iletişim yönetiminin önemine değinen Ömeroğulları, bu konuda başarılı çalışmalar yapan kurumları, bu organizasyon vasıtasıyla vitrine taşıyarak örnek teşkil etmesini hedeflediklerini belirterek, böylelikle diğer kurum ve kuruluşları da aynı profesyonel çizgiye getirmek konusunda bir motivasyon sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Her işi uzmanının yapması gerektiğini hatırlatan Ömeroğulları “İletişim yönetimi de uzmanlık isteyen bir alandır, amatör kişler tarafından yapılan iletişimin ne tür olumsuz sonuçlar doğurduğuna zaman zaman hepimiz şahit oluyoruz. Nasıl sağlık söz konusu olduğunda doktora gitmemiz gerekiyorsa, konu iletişim yönetimi olduğunda da iletişim uzmanlarına başvurmak gerekiyor” diye konuştu.
HİÇ Ödülleri’ni birkaç yıl içerisinde Anadolu’ya açmayı hedeflediklerini de söyleyen Ömeroğulları, bu organizasyonun önümüzdeki dönemlerde kentin iletişim merkezi olması adına da faydalar sağlayacağına inandıklarını sözlerine ekledi.
Yarışmaya başvuran projeler, Bursa ve Bursa dışından oluşan 7 kişilik profesyonel bir jüri tarafından, tarafsız olarak değerlendirilecektir.
Yarışmaya son başvuru tarihi 25 Nisan 2014 Cuma olurken, ödül töreni 29 Mayıs 2014 Perşembe günü gerçekleşecek.
Yarışmaya başvurular www.hicodulleri.org sitesinden yapılıyor.
YARIŞMA KATEGORİLERİ
1. Kurumsal İletişim
Kurum kültürünü yansıtmak, kurumun itibarını güçlendirmek için çizilen stratejileri, yapılan planları ve uygulamaları içerir.
2. Kurum İçi İletişim
Kurum politika ve hedeflerinin çalışanlara yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar ile çalışanların kuruma aidiyet duygularının pekiştirilmesine yönelik iletişim etkinliklerini kapsar.
3. Sosyal Sorumluluk
Topluma katkı sağlayan ve değer katan projeleri kapsar.
4. Sponsorluk İletişimi
Kuruluşların, sponsor olarak destekledikleri ve iletişimini yürüttükleri çalışmaları kapsar.
5. Sivil Toplum Kuruluşları
STK’ların gerçekleştirdiği projelerin iletişim etkinliklerini kapsar.
6. Kamu Kuruluşları
Kamu kuruluşları tarafından üretilen iletişim çalışmalarını kapsar.
DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
Çalışmalar, her biri 20 puan değerinde 5 ana kıstas üzerinden, alt maddeleri dikkate alınarak değerlendirilir.
1. Durum Analizi / Araştırma
Değiştirilmek istenen durumun ne olduğunun tespit edildiği süreçtir. Durum analizi proje döngüsünde ilk aşamayı oluşturduğu için, sorunun doğru ve gereken detayda tanımlanması çok önemlidir.
Durum analizi kapsamında kullanılacak temel yöntem GZFT/SWOT (Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler) Analizidir. Bu yaklaşım, planlama yapılırken kuruluşun güçlü vezayıf yönleri ile, karşı karşıya olduğu fırsat ve tehditleri analiz etmeyi ve geleceğe dönük stratejiler geliştirmeyi ifade eder.
2. Ölçümleme / Değerlendirme
Halkla ilişkiler çalışması ile belirtilen hedeflere ulaşıp ulaşılamadığı sonuçları değerlendirme ve ölçümleme yapma gereğini ortaya koymaktadır. Hazırlanan halkla ilişkiler çalışmasının başarılı olup olmadığı ile ilgili verilere ihtiyaç duyulur. İnceleyeceğiniz projelerde bu veriler şu şekillerde ele alınmış ve ölçümlenmiş olabilir;
- Medya ölçümleme ve değerlendirmesi
-Hedef kitle ile yapılmış etkinlik testleri, anketleri
- Pazarlama amaçlı halkla ilişkilerin satış ve kâra katkısının ölçülmesi.
3. Planlama
- Çalışmanın amacı
- İletişim hedefleri
- Hedef kitle
- Proje paydaşları
- Strateji
- Verilen temel mesaj
- Zamanlama
- Kanallar
- Araçlar
- Çalışma Bütçesi
4. Uygulama
Sürecin ayrıntılı anlatımı, varsa karşılaşılan zorluklar, değişiklikler, ilaveler
5. Yaratıcılık
- Özgünlük
- Akılda kalıcılık