Borusan insan kaynakları profesyonelleri ve iş dünyasının fikir önderlerinden oluşan 100’den fazla uzman Borusan İnsan Kaynakları Günü’nde bir araya geldi. Dijital dönüşümle beraber insan kaynaklarının stratejik rolünün farklı açılardan değerlendirildiği toplantıda sektörün uzmanları yeni teknolojilerin ve dijitalleşme sürecinin insan kaynakları yönetimini nasıl dönüştürdüğünü anlatırken, Borusanlı yöneticiler de Borusan’ın bu alandaki yol haritasını ve hedeflerini aktardı.
“Ya dijitalleşeceğiz ya da evimize gideceğiz”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Borusan Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş etkinliğin insan kaynaklarının geleceğini birlikte hayal etmek, bu işi daha etkin ve anlamlı hale getirmek için yapılabilecekleri düşünmek açısından bir fırsat olduğunu kaydetti.
Nursel Ölmez Ateş, “Herkesin ajandasında ve gündeminde dijitalleşme var. Dijital dönüşüm Borusan’ın stratejik önceliklerinden biri. Bu dünyada İK ekipleri olarak bizleri yepyeni bir çalışma biçimi ve yaklaşımı bekliyor. CEO’muz Agah Uğur’un da söylediği gibi ya dijitalleşeceğiz ya da evimize gideceğiz” dedi.
Dijitalleşmede fırsatlar ve riskler
Toplantının ilk bölümünde dijitalleşme, Endüstri 4.0 ve şirketlerin klasik yaklaşımlarını yıkan “ezberbozan” yaklaşımların ortaya koyduğu fırsatlar, riskler ve bunların insan kaynaklarında oluşturduğu yansımalar Harvard Business Review Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan ve Digital McKinsey Ülke Lideri Sertan Eratay tarafından değerlendirildi.
1960’larda 67 yıl olan S&P 500 şirketlerinin ortalama ömürlerinin bugün 17 yıla kadar düşmüş olduğunu hatırlatan sunumda dijital dönüşüm süreci içinde ortaya çıkan yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri ve analitik, sanal ve artırılmış gerçeklik gibi gelişmelere dikkat çekildi. Teknolojinin vadettiği dönüşümün gerçekleşmesi için insan faktörünün kritik rol oynadığı vurgulandı. Bu bağlamda insan kaynakları fonksiyonunun bakış açısını değiştirmesi de büyük önem taşıyor. Dijital dönüşümün faydalarını en üst boyutta yaşamak isteyen ve bu dönüşüme liderlik etmeyi hedefleyen İK bölümlerinin daha çevik ve deneyimlemeye açık olmaları gerektiği ifade edildi.
Yetenekli işgücü bulunamıyor
Borusan İnsan Kaynakları Günü’nün kapanış konuşmasını ise kuşak araştırmacısı Evrim Kuran yaptı. Kuran’a göre, dünyada çalışan bağlılığı yüzde 15 seviyesinde seyrederken, şirketlerin yetenek açığı da son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmış bulunuyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 66 yani yetenekli iş gücü anlamında her 100 pozisyonun 66’sı doldurulamıyor. Bu nedenle yeteneğin çok önemli olduğunu belirten Kuran, şirketlerde inovasyonun ve dönüşümün yenilikçi ve aykırı fikir ortaya atabilen ve bunları savunabilen çalışanlarla olacağını belirtti.