Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Doğaya Kanat Açtık Programı 3. Yılında

Doğaya Kanat Açtık Programı 3. Yılında

16 Ocak 2025 , Perşembe 22:29
Doğaya Kanat Açtık Programı 3. Yılında

Doğaya Kanat Açtık Programı ilk gün heyecanıyla

3. Yılına girdi

51 bin kilometre yol, 450 saat yolculukla kayıt altına alınan 387 kuş türü ve yeni keşifler… Doğuş Otomotiv’in hayata geçirdiği farkındalık programı Doğaya Kanat Açtık, doğanın hikâyelerini belgelemeye devam ediyor.

Biyoçeşitlilik bilincinin geliştirilmesi ve ekosistemin korunması konusunda farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli girişimlerde bulunan Doğuş Otomotiv’in amiral gemisi programlarından biri olan “Doğaya Kanat Açtık” üçüncü yılına ulaştı.

İklim değişikliği, yasa dışı avcılık, çevre kirliliği ve yanlış kentleşme gibi faktörlerin tehdit ettiği göçmen kuş türlerinin, yaşam alanlarının ve göç yollarının korunması ve rehabilitasyonuna adanmış program, Doğuş Otomotiv Plus iş birliğiyle yürütülüyor.

Geride kalan iki yıl boyunca toplamda 54 şehir ve bölge ziyaret edilerek 51 bin kilometreden fazla yol kat edildi. Bu turlar sırasında kayıt altına alınan kuş türü sayısı ise 387’ye ulaştı. Program, kuş popülasyonlarının korunmasına yönelik farkındalık yaratırken, doğanın zenginliklerini belgeleyerek hem bilimsel hem de toplumsal bir katma değer sunmaya devam ediyor.

2025 Yılının İlk Durağı: Erzincan ve Tunceli

Farkındalık programının 2025 yılındaki ilk turunda, yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, Erzincan ve Tunceli’yi ziyaret etti. Bu turda toplamda 54 kuş türü kayıt altına alınırken, Tunceli’de daha önce kaydedilmemiş 7 yeni kuş türü belgelendi. Erzincan'da ise nesli tehlike altında olan Ulu Doğan’ın kaydedilmesi programın önemini bir kez daha ortaya koydu.

Tunceli’de kayıtlara geçen yeni türler arasında Küçük Suçulluğu, Sarı Çinte, Çakır, Alamecek, Yalıçapkını, Büyük Dağbülbülü ve Kara Başlı İskete yer alıyor. Tüydeş, “Tunceli’de bu zamana kadar kaydedilen toplam kuş türü sayısı yaptığımız bu gözlem çalışmasıyla 157’ye ulaştı. Erzincan'da Ulu Doğan’ın kaydını almak ise nesli tehlike altındaki bir türün güncel verisi olarak son derece kıymetli. Bu türlerin kaydını uluslararası veri tabanları ile paylaşarak, doğa koruma çalışmalarına önemli katkı sağlıyoruz.” dedi.

Memeli Türlerinde de Önemli Kayıtlar

Program kapsamında yürütülen çalışmalarla bir yandan ülkemiz kuş popülasyonunun güncellenmesine, bir yandan da ilginç türlerin fotoğraf yoluyla insanlarla buluşmasına katkı sağlayan Alper Tüydeş, Tunceli’deki arazi çalışmalarında kuşların yanı sıra Yaban Keçileri, Kurt ve Su Samuru gibi nadir görülen memeli türlerini de fotoğraflamayı başardı. Siyah kürkü ile dikkat çeken melanistik bir sincabın kaydı da bu tura damgasını vurdu.

Kaçak Avcılık Sorununa Dikkat Çekildi

Tunceli ve Erzincan’da arazi çalışmaları sırasında yerel halkla bir araya gelme fırsatı da bulan Alper Tüydeş bölge halkının özellikle artan kaçak avcılık faaliyetlerinin, hem doğaya hem de topluma zarar veren boyutlara ulaşmasından son derece rahatsız olduklarına dikkat çekti. Kaçak avcılıkla mücadele için denetimlerin artırılması gerektiğini vurgulayan Tüydeş, “Tunceli, büyük bir doğa potansiyeline sahip. Bölge halkının genel anlamda yaban hayatına olumlu ve hatta korumacı yaklaşımı eklenince sürdürülebilir bir doğa turizmi imkânsız değil. Doğa turizmi ve eko-turizm, hem yerel halkın hem de bölgenin gelişiminde kilit rol oynayabilir. Bu potansiyeli yerelin de fayda sağlayacağı bir formülle sürdürebiliriz. Turizmin kötü sonuçlandığı örnekler insanları bu noktada ürkütebilir ancak doğru kullanıldığında hem insana hem doğaya ciddi katkı sağlayan örnekleri de mevcut. Uganda yaban hayatını turizme dönüştürüp avcılığı tamamen yasaklayan ve bunu başaran örnek ülkelerden. Umarım Tunceli doğası bu yönde olumlu haberlerle anılır.” şeklinde bilgi verdi.

Doğaya Kanat Açtık’tan İlham Veren Bir Hikâye

“Doğaya Kanat Açtık” programı, bilimsel veriler ve etkileyici gözlemlerle, hem farkındalık yaratıyor hem de doğa koruma çalışmalarına önemli katkılar sağlıyor. Program, önümüzdeki turlarda da yeni rotalar ve keşiflerle doğaya kanat açmaya devam edecek.



Yorum Yazın