Dün Mediacat tarafından gerçekleştirilen Digital Age Konferansı'nda iş dünyasının ve dijital dünyanın en etkili ve en yaratıcı isimleri arasında yer alan Arianna Huffington yeni medya düzeninin toplumsal hayatı ve iş yaşamını nasıl etkilediği konusunda görüşlerini paylaştı. Huffington'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle;
- Artık hiçbirimiz İnternet karşısında edilgen tüketiciler ve kullanıcılar olmak istemiyoruz.
- Hükümetler ve devletler de bu gerçekliğin farkında.
- Sosyal medya statükoyu değiştirmek için değil şiddeti yaymak için de kullanılıyor.
- Klasik gazetecilikte olduğu gibi sosyal medyada da doğruluk, şeffaflık ve gerçeklik önemli. Bu anlamda biz gazeteciliği değiştirmiyoruz. Sadece farklı bir platforma taşıyoruz.
- Eski medya – yeni medyayı birbirine rakip olarak görmemek gerek. Bence hibritleşmeye gitmeliyiz.
- Örnek: Biz Afganistan’daki savaşla ilgili bir blog açtık. Halk burada görüşlerini paylaştı, fotoğraf ve video ekledi. Böylece okur ve haberi yazan arasında bağ kuruldu.
- Eski medya-yeni medya arasındaki temel fark; insanlar eski medyada dikkat eksikliği hastalığından muzdaripti. Yeni medyada obsesif kompülsif rahatsızlığımız var.
- Sosyal medya sayesinde News of the World (NOW) Gazetesi skandalını gördük. Sosyal medya olmasaydı bunu göremezdik.
- Yeni medya çağında hükümetler artık eskisi gibi saklanamaz. Wikileaks bize bunu gösterdi.
- Yeni medyada önemli sözcüklerden biri, ilişki kurmak. Yeni medyada saklanmak ya da reklam bombardımanı yapmak çözüm değil. Örnek: Biz blog’umuzda boşanma ile ilgili bir bölüm açtık. İnsanlar tecrübelerini paylaştı ve başarılı oldu.
- Değişim güdüsü artık çok güçlü. İnsanlar hayatlarına anlam katmak istiyor. Bu da sosyal medyayla örtüşüyor. Örnek: Biz blog’umuzda “Bugünün Büyük İnsanı” başlıklı bir bölüm açtık. İnsanlar iyi ve yaptıkları olumlu şeyleri paylaşıyor ve o günün büyük insanı olmak istiyor.
- İnsanlar artık rakamların arkasındaki hikayeleri merak ediyor. Hikaye anlatma gücü önemli.
- Wikileaks’te şunu gördük: Devletlerin bize açıkladıkları ile gerçekte olanlar arasında çok büyük farklar var.
- Teknoloji değişimi hızlandırıyor. Twitter olmasa yine devrimler olurdu ama teknoloji bunu hızlandırıyor.
- Pek çok hükümet sosyal medyayı tehdit olarak görüyor. Twitter’ı kontrol etmek hemen hemen imkansız. İnsanlar gerçeğin merkezinden yazıyor.
- Huffingtonpost.com’u Türkiye’de de açmak istiyoruz. Ben vatandaş muhabirliğine inanıyorum.
- Obama hem online hem offline organize olduğu için seçimi kazandı.
- Bence özellikle politikacıların sadece kamusal hayatına bakalım, cinsel hayatı bizi ilgilendirmez. Bunu noktada sosyal medyanın özel hayata saygılı olması gerekiyor.
- Eğer sosyal medyadaki her bilgiyi olduğu gibi alırsak, bu kaotik bir durum yaratır Editörlerin bu bilgileri düzenlemesi gerekli, bu yüzden bugün hiç olmadığı kadar çok editörlere ihtiyacımız var.
- Ekonomik krizde sadece datalara ve rakamlara baktık, ancak rakamlar arkasındaki hikayeleri ne sıklıkla anlattık?
- Twitter teknolojiyi değil, insanlığı değiştiriyor
Kaynak;