Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact)

28 Haziran 2011 , Salı 15:10
Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact)

Toplumlar ancak tüm üyelerinin sorumluluk üstlenmesi halinde işleyebilir. Bu durum devletler, şirketler ve bireysel vatandaşlar için de geçerlidir. Devletlerin görevi uluslararası düzeyde bağlayıcı anlaşmalar (örnek olarak sürdürülebilir kalkınma için küresel öncelikler veya insan haklarının korunması anlaşmaları) hazırlamak ve bunların uygulanmasını sağlamaktır. Küresel düzeyde faaliyet gösteren şirketlerden etkin destek vermeleri beklenmektedir. Bu şirketler, kendi etki alanlarında sorumluluk üstlenmeli ve böylece sürdürülebilir çözümlerin küresel düzeyde uygulanmasına katkıda bulunmalıdır. Henkel bu ilkeyi uzun yıllardır günlük faaliyetlerinde uygulamaktadır. Şirket bu konuya verdiği önemin kanıtı olarak 2003 Temmuz ayında Birleşmiş Milletler’in Küresel İlkeler Sözleşmesini (Global Impact) imzalamıştır.

Henkel’e göre Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact), üyelerin deneyimlerini paylaşmaları, sürdürülebilir gelişme yöntemlerini görüşmeleri ve birbirleri ile deneyimlerini paylaşabilmeleri için bir platformdur. Henkel 2003 Temmuz ayında Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalamasından bu yana, yıllık ilerleme raporları tanzim etmenin yanısıra Almanya Teknik İşbirliği Cemiyeti (GTZ) ile işbirliği yaparak üstlendiği bir kamu-özel sektör işbirliği projesi hakkında Küresel İlkeler Sözleşmesi Öğrenme Forumu’na rapor vermektedir. Henkel, ulusal düzeyde ise Almanya Küresel İlkeler Sözleşmesi ağına katılmaktadır. Bu ağın üyeleri, ortak projeler gerçekleştirmekte ve yoğun bilgi alışverişi yapmaktadır.

Wuppertal Enstitüsü’nün kurduğu Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim İşbirliği Merkezi (CSCP) 2008’de Almanya Küresel Etki ağı adına “sürdürülebilir tüketim” konulu bir dizi atölye düzenledi. Henkel, danışman gruplardan birinin üyesi olarak bu atölyelere etkin şekilde destek verdi. Atölyelerde elde edilen sonuçlar 2009’da “Sürdürülebilir tüketim için ortaklık” başlığıyla kitap olarak yayınlandı.

Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin On İlkesi

Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan şirketler ve diğer özel kuruluşlar, aşağıda açıklanan amaçları ve değerleri kendi kurumsal ilkelerine dahil etmeyi üstlenmektedir:

İnsan Hakları
1. Etki alanları içinde evrensel insan haklarının korunmasına destek ve saygı gösterilmesi
2. Kendi kuruluşlarının insan hakları ihlaline karışmamış olmalarının sağlanması

Çalışma Standartları
3. Örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözlesme haklarının etkin bir şekilde tanınması
4. Her türlü zorlayıcı ve baskı altında çalıştırmanın engellenmesi
5. Çocuk isçiliğinin etkin bir şekilde önüne geçilmesi
6. İşe alma ve çalışma süreçlerinde ayırımcılığın önlenmesi.

Çevre
7. Çevre ile ilgili konularda, zarar oluşmadan önleyici yaklaşımın desteklenmesi
8. Daha etkin bir çevre sorumluluğunun yaygınlaştırılması için girişimde bulunulması
9. Çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının özendirilmesi

Yolsuzluklarla Mücadele
10. Şirketler her türlü yolsuzluk, haraç ve rüşvet olayları ile mücadele etmelidir.

Küresel İlkeler Sözleşmesi prensipleri, evrensel uzlaşmaya dayalıdır ve Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Temel Çalışma İlkeleri ve Hakları Bildirgesi ve Birleşmiş Milletler Rio Çevre ve Kalkınma Bildirgesi dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin Prensipleri

Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin özü, Henkel’in vizyon ve değerlerinde zaten bulunmaktadır. İlgili kurumsal değer şöyledir: “Sürdürülebilir gelişme ve kurumsal sosyal sorumluluk için varız.” Bu taahhütten türetilen kurumsal etik kuralı, şirketin dünya genelinde geçerli standartlarında ve tüm çalışanların uymakla yükümlü olduğu Etik Çalışma Kuralları’nda tanımlanmaktadır. Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalamak, Henkel açısından dünya çapındaki faaliyetlerinde yüksek standartların önemini vurgulamanın bir adımıdır. Bu süreç kapsamında, çalışanlara bilgi vermekte ve katılımını kamuoyuna, iş ortaklarına ve hissedarlarına ilan etmektedir.

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın