Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Öneri kutusu dijital çağa uydu, Fikir Küpü oldu

Öneri kutusu dijital çağa uydu, Fikir Küpü oldu

7 Eylül 2018 , Cuma 14:22
Öneri kutusu dijital çağa uydu, Fikir Küpü oldu

"Fikir" günümüzde en değerli, en eğlenceli ve en heyecan verici kelimelerden biri. Bireyler veya büyük kurumlar için aynı değer ve patlama gücüne sahip. Bu kadar değer verilen "Fikir" kelimesine sahip olmak ya da onu toplamakta ayrıca zahmetli ne yazık ki. Bugün birçok vizyon sahibi şirket için, çalışanların yeteneklerini değerlendirebilmek adına belirli görev tanımlarıyla onları sınırlandırmak yerine özgür bırakmak, her konuda fikirlerini almak ve bu fikirleri kendilerinin hayata geçirmesini sağlamak hayati bir önem taşıyor. Duvarlara asılan kilitli öneri kutuları ile fikir toplama sistemi ise artık fayda vermiyor.  Dijitalleşen dünyada bu sistemi çok daha kolay, hızlı ve şeffaf bir şekilde kurmak mümkün. Dijital iş yeri platformu Knowizz tarafından geliştirilen Fikir Küpü modülü, çalışanları fikir geliştirmek adına motive ediyor ve yeteneklerini destekliyor.

Fikir Küpü dijital ortamda işleyen bir sistem. Görüşüne değer verilen çalışanlar kendi fikirlerini uygulamak üzere sistemin içine dahil ediliyorlar. Fikir Küpü sayesinde, fikir sahibi diğer çalışma arkadaşlarıyla hayata geçirmek istediği proje hakkında beyin fırtınası yapma şansını yakalıyor. Online olarak oluşturulan fikir havuzunda isteyen kişi seçtiği fikir için destek veriyor. Puanlama ve yorumlar sayesinde öneriler geliştirilebiliyor. Öneri sayıları, departmanların fikir geliştirme konusundaki performansları, hangi dönem ya da hangi konuda daha çok öneri geliştirildiği, önerilerin şirkete sağladıkları mali getiri gibi birçok konuda veriler alınıyor ve grafiklerle raporlanabiliyor. Sistem, çalışanlar arasında şirketi geleceğe taşıma bilincini de gelişiyor. Şirkete olan güven artış gösterdiği gibi kuruma olan bağlılık da artıyor. Görüşlerine değer verilen çalışanlar, sürekli gelişimi şirket kültürü ve yaşam biçimi haline getiriyor.

Her fikir bir kampanya
Knowizz’de her fikir bir kampanya gibi değerlendiriliyor. Fikir bir kişiye ait olabileceği başvurular birden fazla kişiden oluşan ekipler tarafında da paylaşılabiliyor. Fikir Küpü modülünü yönetmek üzere kurum tarafından seçilen moderatörlerin onayladıkları fikirler Knowizz platformu aracılığı ile tüm şirket geneline yayınlanıyor. Panel üzerinden fikirler, beğeni ve yorum toplamaya çıktıktan sonra en çok puanı alan fikir için kampanya yolculuğu başlıyor. Fikir sahibi tıpkı bir reklam kampanyası gibi fikrini anlatmaya, satmaya çalışıyor. Fikrini anlatan slogan, fotoğraf ve anahtar kelimeleri seçerek kendine ayrılan banner alanında kampanyayı yaymaya ve puan toplamaya çalışıyor.

Her yıl ortalama 3 fikir
Knowizz kullanan 15 firmanın 300 bine yakın çalışanı üzerinde yapılan araştırmaya göre; Fikir Küpü ile yeni fikirlerin toplanması, değerlendirmesi sonucu her yıl ortalama 3 yeni ürün/hizmet devreye alınıyor. “İşi en iyi, onu yapan bilir” mottosu ile çalışanların yaptıkları işle ilgili fikirlerini üst yönetime iletebilecekleri bir ortamın sağlanması, kurumlarda kelebek etkisi yaratıyor. Böylece küçük detaylar, büyük değişimlere fırsat veriyor.

3 adımda fikir küpü
1-Paylaşım: Çalışan, Fikir Küpü uygulamasında proje adını ve içeriğini kısaca paylaşıyor. Kurum içerisindeki her çalışan projeyi ve fikri değerlendirebiliyor aynı zamanda geliştirebiliyor.
2-Değerlendirme: Şirket tarafından belirlenmiş seçici kurul, yeni projeleri ve fikirleri çalışanların oyları, projenin şirkete uyumu veya hataya geçme opsiyonunu değerlendirip onaylıyor veya onaylamıyor. Seçici kurul tarafından onaylandığında yeşil, onaylanmadığında kırmızı ibare görülüyor.
3-Sonuç: Fikrin onaylanması durumunda, proje hayata taşınıyor. Ve böylece çalışanların motivasyonu, iş yapış şekilleri, verimlilik ve yaratıcılık gibi yetilerinde artış gözlemleniyor. 



Yorum Yazın