Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • REPMAN FORUM : Şirketler için “ORTAM ISINDI”

REPMAN FORUM : Şirketler için “ORTAM ISINDI”

31 Mart 2022 , Perşembe 16:06
REPMAN FORUM : Şirketler için “ORTAM ISINDI”

REPMAN FORUM 2022’de “Tüketici iklim değişikliği konusunda kurumlardan ne bekliyor?” sorusunu ele alacak 
 
Şirketler için “ORTAM ISINDI”
 
RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi’nin 10 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği ve her yıl farklı bir konuyu ele aldığı forumun bu yılki başlığı teması, “ORTAM ISINDI! Şirketler İklim Krizini İletişim Stratejileriyle Yönetebilecekler mi?” olacak. RepMan kurucu Başkanı Salim Kadıbeşegil’in başkanlık yapacağı forumda, “COP 26 sonrasında şirketler ve markalar hangi değişim alanlarına yoğunlaşacaklar ve bunların iletişimini nasıl yönetecekler? ‘Güvenin’ bileşimi nelerden oluşacak? Ekolojik çevre ve sürdürülebilirlik alanlarındaki performans iş sonuçlarını nasıl etkileyecek? ‘Greenwashing’in önüne nasıl geçilecek? Enformasyon teknolojileri bu dönemde nasıl bir rol üstlenecek?” gibi soruların cevapları aranacak.
 
Forumun bu yılki programında, “Şirketlerin İklim Değişikliği İletişim Politikaları Ne Kadar Tatminkâr?” panelinde Oya Ayman ve Ömer Madra konuyla ilgili görüşlerini paylaşacak. Gazeteci M. Serdar Kuzuloğlu ise “Teknoloji İklim Krizinin Üstesinden Gelebilecek Mi?” konusunu gündeme taşıyacak. Repman Danışma Kurulu Üyesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gürgen; "İklim Değişikliği İletişim Politikaları Tavsiyeleri" konusunda katılımcılara bilgi verecek. 
 
6 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirilecek forumda, halkın iklim krizi konusunda şirketlerden neler beklediğinin irdelendiği RESPECT 2022 araştırmasının çarpıcı sonuçları da açıklanacak.
RepMan’ın stratejik iş ortağı ZENNA tarafından, Kanaat önderleri ile 30 görüşme ve Türkiye halk genelini temsilen 18 yaş üstü 800 kişi ile olmak üzere gerçekleştirilen araştırmalarda öne çıkan bazı başlıklar şöyle; 
 
Halk nezdinde her 2 kişiden biri iklim değişikliğini bilinçsizliğe bağlarken kanaat önderleri nezdinde en temel neden fosil yakıtlar, aşırı tüketim ve çarpık kentleşme. 
Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de her 2 kişiden biri iklim değişikliğinin temel nedenini “bilinçsizlik” olarak tanımlıyor. Katılımcılara göre halkın bilinçsiz olması, plastik atıklar ve bilinçsiz su kullanımı iklim değişikliğinin sorumlusu. Kanaat önderlerine göre temel nedenler %80 ile fosil yakıtlar, %75 ile aşırı tüketim ve %67 ile çarpık kentleşme.
 
10 kişiden 7’si etraflarındaki insanların iklim krizi konusunda bilinçli olmadığını düşünüyor
Araştırma bulgularına bakıldığında halk genelinde her 10 kişiden 7’si (28 milyon kişi) etrafındaki insanların iklim krizi konusunda bilinçli olmadığını düşündüğünü ifade ediyor. Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 45’i ise kendilerinin iklim krizi konusunda yeterince bilinçli olmadığını söylüyor. 
 
En az 2 kişiden biri “sorumsuz” markayı bırakacağını söylüyor 
İklim krizi politikalarını doğru yönetemeyen markaları zor günlerin beklediğini ortaya koyan araştırmaya göre; Halk genelinde en az 2 kişiden biri (yüzde 56) iklim krizine yönelik sorunlara duyarlı olmayan markayı terk edeceğini belirtiyor. Kullandığı markanın duyarsızlığını görmesi halinde alternatif marka arayışına gireceğini ve bulduğunda bırakacağını belirtenlerin dahil edilmesiyle bu oran yüzde 85’lere çıkıyor. 
 
Halka göre gereksiz tüketime teşvik büyük sorun 
Araştırma sonuçları, tüketicinin tanıtım faaliyetleri açısından da markalara sorumluluk yüklediğini gösteriyor.  İklim krizine yönelik şirketlerden beklentilerin irdelendiği araştırmada markalardan ne beklersiniz sorusunda ilk sırayı “gereksiz tüketimi teşvik etmemeleri gerektiği (%47)” yanıtı alıyor. Araştırmaya göre bu konunun pek çok kriter içerisinde ilk tercih olarak belirtilme oranı yüzde 20, yani her 5 kişiden biri için bu konu en öncelikli konu olarak dikkat çekiyor. 
 
Kanaat önderleri şirketlerin iklim değişikliği konusunda güçlü iletişim yapamadıklarını belirtiyor.
Kanaat önderlerinin sadece %12’si şirketlerin/markaların iklim değişikliği konusunda neler yaptıklarını güçlü iletişim yöntemleri ile tüketicilere anlattığını belirtiyor.



Yorum Yazın