Türkiye'yi anlama kılavuzu
Anlamak...
Türkiye’yi Anlama Kılavuzu’nu 2003 yılından bu yana her iki yılda bir tekrarlıyoruz. Araştırmanın son iki dönemini Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu’nun genel yönlendiriminde gerçekleştirdik. Bu son dönemde Yrd. Doç. Dr. Özlem Hesapçı Sanaktekin proje koordinasyonunu yaptı. Ipsos KMG’de çok geniş bir uzman kadro proje uygulamasının çeşitli aşamalarında yer aldı. Yaklaşık 16,000 yurttaşımız ankete cevap vererek görüşleriyle bize yardımcı oldular. Türkiye’nin çok değerli akademisyenleri, gazetecileri ve araştırmacıları çıkan sonuçların yorumlanmasına katkıda bulundular. Hepsine çok, çok teşekkür ediyoruz. Bu işbirliğinin önümüzdeki yıllarda araştırmayı çok daha güçlendirerek devam etmesini diliyoruz.
Anlamak yaşamın her alanında anahtar rol oynayan sihirli bir kelime… Neyle uğraşırsanız uğraşın, ister siyasetle ister ticaretle, başarılı olmanız sizi desteklemesini istediğiniz insanları doğru anlamanıza bağlı. Bunun, bilinen en iyi yolu bilimin yol göstericiliğinde yapılan araştırmalar.
Türkiye’yi Anlama Kılavuzu, Türkiye toplumunun tarihi gelişimini yakından izleyen bir tanık haline dönüşürken, bugünü anlamak isteyenler için de temel bir kaynak olmayı amaçlıyor. İstatistiklere ve yorumlara göz atan bir okuyucunun bu Ülke’yi gözünde çok iyi canlandırabileceğini umuyoruz.
Yararlı olması dileğiyle,
Vural Çakar
ARAŞTIMA YÖNETİMİ
Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu
Genel Koordinasyon
Yrd. Doç. Dr. Özlem Hesapçı Sanaktekin
Proje Koordinasyonu
Ahu Şendilmen
Uygulama Koordinasyonu
Cenk Ozan
Veri İşleme Koordinasyonu
Sinem Özbakan
Saha Uygulama Koordinasyonu
Dr. Ömer Eren
İstatistik Analiz Destek
ZAMANLAMALAR
Hazırlık Çalışmaları
Temmuz – Ekim 2011
Saha Uygulamaları – Veri Toplama
Kasım – Aralık 2011
Analizler ve Yorumlamalar
Mart 2012
Yazılarıyla katkıda bulunanlar
Ayşe Arman - Kadın
Ayşegül Molu - Reklam
Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan - Siyaset (İç Politika - Ortadoğu)
Yrd. Doç. Dr. Fatoş Karahasan - Teknoloji
Haluk Sicimoğlu - Değerler ve Kişilik
Kıvanç Bilgeman - Alışveriş Alışkanlıkları
Meral Akyel - Günlük Yaşam
Prof. Dr. Meyda Yeğenoğlu - Din
Yrd. Doç. Dr. Özlem Hesapçı Sanaktekin - Sağlık, Çevre, Sosyal Duyarlılık
Tonguç Çoban - Siyaset (Ordu - Demokratik açılım)
Vural Çakır - Toplumsal Kümeler
Yaprak Aykan - Medya
METODOLOJİ
Ipsos KMG her iki yılda bir Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırmasını gerçekleştiriyor. Bu araştırma Türkiye nüfusunu temsil gücüne sahip olan Ipsos KMG Tüketici Panelleri’ne üye bireylerle yapılıyor. Araştırmanın soru formu ağırlıklı olarak ölçekli sorulardan oluşuyor ve bireylerin kendilerinin cevaplandırmasına imkân verecek şekilde tasarlanıyor.
Bu araştırmaların beşincisi Aralık 2011’de tamamlandı. Saha çalışması 10 Ekim - 28 Kasım 2011 arasında yapıldı. Araştırma kapsamında Türkiye’de 14 yaş üstü 15.953 kişi ile görüşüldü.
Araştırma, fiziksel özellikler, hane yapısı, kişilik, din, kadın, çevre, siyaset, günlük yaşam, reklam, medya, teknoloji gibi birçok farklı yönden Türkiye insanının özelliklerini, tutum ve davranışlarını mercek altına alıyor.
Araştırmanın örneklem yapısı şöyle özetlenebilir:
Cinsiyet;
Erkek: %49.2
Kadın: %50.8
SES;
AB: %16.2
C1: %24.2
C2: %36.5
DE: %23.1
Yaş;
14 - 17: %9.1
18-24: %15
25-34: %22.8
35-44: %18.5
45+: %34.5
Bölge;
Marmara: %31.1
Ege: %13.9
İç Anadolu: %17.3
Akdeniz: %12.6
Doğu ve GD: %15.9
Karadeniz: %9.2