NETİZEN
5 Mart 2015 , Perşembe 09:16
atifunaldi@gmail.com
Jobs'ın aramızdan ayrılışı ile birlikte Apple tarafında ciddi bir güç kaybının olduğunu görenlerdenim. Aslında Jobs zamanında da iphone 5 ile başlayan, küçük telefon cihazının yol açtığı küçük pil sorunu zaten tartışmaların başlangıcıydı. Ama Jobs'a inananlar buna bir çözüm bulacağını düşünüyorlardı... Öyle olmadı... Microsoft'a pazarlama şirketi, Apple'a iyi bir yazılım şirketi olarak bakan benim için donanımdaki hatalar bini aştı. En sonunda yeni çıkan şarj kablosu ve Çin'deki üretimin kalitesinin düşmesi, son iphone 5S'imin mavi ekrana düşüp arkasından da anakartının yanmasına neden olunca benim bu değişime olan inancım arttı. Bunun üzerine cihazı tamir için gittiğim yerde bu sorunu yaşayan insanların sayısının arttığı bilgisini almam keyfimi kaçırdı.
Fakat önümde Apple'ın iyi bir yazılım şirketi olmasından kaynaklı çok ciddi bir icloud bariyeri vardı. Bütün değerli varlığım icloud'daydı. Kızım Zeynep Su'nun doğuşu ile birlikte bir anda 10 binlere varan fotoğraflarm, satın aldığım ve imatch üzerinden eklediğim yaklaşık 2500 şarkı, uygulamalarım, 400 civarında film, notlarım, konuşmalarımın bulunduğu prezantasyonlarım, köşe yazılarımın bulunduğu binlerce dosya...
Bunları yeni aldığım cihazlara nasıl taşayacaktım...
Neden Lenovo?
Lenovo son dönemde satın almalarla çok ciddi anlamda güçlendi. Bilgisayar üretiinde IBM'in ThinkPad'ini ürün yelpazesine kattı. Bu nedenle özellikle laptop tarafında çok güçlendi. Üstelik Yoga modelinin ekranı 360 derece çevirebilme özelliği bir laptoptan tablete kadar her alanı içermesine sebep oluyor. Lenovo'nın tablet tarafında Ashton Kutcher tarafından tasarlanan ve üzerinde projeksiyon cihazı bulunan ürününe bayıldım... Telefon tarafında ise geniş bir yelpazeye sahip olmasına rağmen benim tercihim Vibe Z PRO 2 oldu. Bu benim pil sorunumu ortadan kaldırdı. iPhone'da her iki saatte bir şarj cihazı ararken, Lenovo ile bütün imkanları sınırında kullanmama rağmen günde tek şarj yetiyor. Yıllardır android cihazlara geçmemein sebebi olan yazılımların herşeye ulaşabilme özelliğini, Lenovo'yla gelen bir güvenlik yazılımı tam olarak çözüyor. Verilerinize bir uygulama ulaşmaya kalkarsa önce blokluyor sonra size soruyor. Bir de Lenovo'nın pil bitmeye yakın sadece konuşma ve sms kullanımını sağlayan profili ile pil ömrünü on katına çıkaran uygulaması bana harika geldi. İnternette genel olarak bir tek şikayet var. Isındığı yolunda ama ben buna denk gelmedim. Beni tek endişelendiren konu şarj kablosunun girdiği yuvanın daha sonra sorun çıkarabilecek görünmesi. Ama bu konuda da bir şikayet görmedim.
Nasıl taşıyacaktım?
Her ne kadar Lenovo telefonlar arası veri taşıma konusunda bir program oluşturmuş olsa da benim iPhone mefta olduğu için bu uygulamayı ne yazık ki kullanamadım. Herşeyi manuel halletmek zorunda kaldım. O yüzden size uygulama ile ilgili bir yorum yapmayacağım.
Fotoğraflarım
Taşınma işlemine benim için en zor olanla başlama kararı aldım... iPhone'da ekran görüntülerinden aldığım notlara ve son 90 günde gelen kızımın resimlerine kadar herşey birbirine karışmıştı. Önce hepsini ulaşabileceğim bir yere indirme kararı aldım. Bunun için icloud.com'u kullandım. Burada fotoğraflara ulaşıp onları hepsini işaretleyerek indir tuşuna bastım. Tabii browser çıldırdı. Bu kadar veriyi indirmek için her beş dakikada bir indiriyorum emin misin diye sormaya başladı. Bu işin zor kısmıydı.. Ama sonunda sorunsuz bütün fotoğrafları indirdim. Lenovo bilgisayarımda kalmasını tercih ettim. Zira resim konusunda cep telefonumda yeniden başlamak niyetindeydim.
Kontakt bilgileri
Yıllardır telefon numaralarım ve email bilgilerimi google contacts üzerinde tutuyordum. Ancak birgün toplam 20000 kontakt yüzünden anneme telefon etmekte zorlandığımı farkedince bir düzenleme yaptım ve sayıyı 1500'e indirdim. Ancak bu arada google kontakt senkronizasyonu bozulmuş. Bu tabii fena can sıktı. Zira iphone beklenmedik bir şekilde ölünce, son dönem numaralarımın çoğu içinde gitti. Bu nedenle yeni bir email açıp kontaktlarımı yeniden orayla ilişkilendirme kararı aldım.
Bunu bir android cihaz ile yapmak çok kolaymış. Onu farkettim.
Şarkılarım
İşin en zor kısımlarından biri de şarkılarımdı. İki ihtimal vardı. Bunca yıl bulut kullanan bir olarak yeniden şarkıları indirmeyi deneyecektim ya da bulut hizmetlerinin en son versiyonlarından birini kullanacaktım. Ben oğlak burcu olduğumdan ikisini birden yapmaya karar verdim.
Önce bütün şarkıları bilgisayarıma kurduğum iTunes'a download ettim. Oluşan dosyaları müzik klasöründe bulup Lenovo'ya USB üzerinden kaydettim. Hepsini çalıyordu. İkinci yol ise Spotify'a atmaktı. iTunes'a yüklediğim şarkılardan bir playlist oluşturdum. Evet yaklaşık 2500 şarkılık tek playlist sonra unify adlı bir programı indirdim. Program iTunes şarkılarını alıp, hepsini spotify hesabımla eşleştirdi. Bu da ikinci sorunumun hallolmasını sağladı.
Uygulama ve Film
Uygulamaların bir kısmı için kendime bir bardak soğuk su doldurdum... Onlar kazanılmış hak olarak kalacak. Ne yazık ki; iTunes bunları birine satmama şu anda izin vermiyor. Birine paylaştırma imkanım da yok. Gerçi eşim şu anda kullanıyor bir kısmını ama en kısa zamanda onu da android'e alacağım. Filmlerimi zaten evdeki televizyonuma bağlı Apple TV üzerinden seyrediyorum. O da aynen yerinde duruyor...
Prezantasyonlarım ve dokümanlarım
Notlarımı yeni kullanmaya başladığım email adresimle ilişkilendirdim. Hepsini onun üzerine kolayca taşıdım. Prezantasyonları ise yine aynı şekilde kendime mailledim. Bunlar en önemli entellektüel mal varlığım olduğu için taşınması çok önemliydi. Gerçi icloud üzerinden hala kontrol edebiliyorum...
Donanım
Bozulan iphone'um swap yapıldı. Ben de bunu hiç yüklemeden 64 GB iphone arayan birine sahibinden.com üzerinden çok kısa zamanda sattım. İşleri bittiğinde diğer Apple ürünlerini de elden çıkaracağım.
Atıf Ünaldı Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Atıf Ünaldı Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Atıf Ünaldı, Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının danışmanlığını yaparak internet ve e-iş konularında stratejilerini belirliyor, Akademisyen kimliğiyle üniversitelerde, konferanslarda, panellerde, seminerlerde gençlere rehberlik ediyor ve internet alanındaki yeniliklerin fikir öncüsü olmaya devam ediyor.
BBS Sistemini kurarak Türkiye’deki ilk internet ağını oluşturan Atıf Ünaldı, 1994–1996 yılları arasında Türkiye’nin Anadolu. Net’in Genel Müdürlüğünü üstlenmiştir. 1996–1999 yılları arasında İnternet Süpervizörlüğü alanında yoğunlaşarak Birinci Dünya Hava Oyunları ve Sabah Grubu’nun İnternet Süpervizörlüğünün yanı sıra İhlas.Net’in Webmaster’lığı görevini üstlenerek İhlas.Net portalını da projelendirmiş ve yönetmiştir.Bu yıllarda Sabah kitaplarının internet üzerinden satışına dair proje Atıf Ünaldı danışmanlığında geliştirilmiştir.
Atıf Ünaldı 1998 yılında Milliyet Grubu’na bağlı .Net Dergisi’nde Yeni Ufuklar adlı köşesinde başladığı Köşe Yazarlığı kariyerine bugün de aralıksız bir şekilde devam ediyor. C@nteen, PC Magazin ve Computerlife gibi Bilişim sektörünün önde gelen pek çok dergisinde Köşe Yazarlığı ve Editörlüğün yanı sıra T3 Dergisi’nde Genel Yayın Yönetmenliği yapmış olan Ünaldı, 2005’ten bu yana Türkiye Bilişim Vakfı tarafından yayımlanan Bilgi Çağı adlı dergide e-Dünya’nın nabzını tutuyor…
Teknoloji, her geçen gün inanılmaz bir hızla gelişiyor ve değişiyor. Bu gelişim ve değişim yaşam biçimlerini değiştirirken yeni sektörlerin oluşumunu da beraberinde getiriyor. Türkiye 2007 yılında Atıf Ünaldı öncülüğünde Online İtibar Yönetimi adlı yeni bir sektörle tanıştı. Bu yeni sektörün öncüsü Atıf Ünaldı başta Türkiye’nin önemli siyasi isimleri olmak üzere önde gelen kurumlara ve üst düzey yöneticilere Online İtibar Yönetimi Danışmanlığı yapıyor.
Teknoloji yeni sektörlerin doğmasını sağlarken varolan sektörlerde de gerek felsefi gerek biçimsel açıdan köklü değişikliklere neden oluyor. Televizyon Yayıncılığı ve İnternet Yayıncılığı disiplinlerinin etkileşimiyle oluşan IPTV alanında önemli çalışmalar gerçekleştiren Atıf Ünaldı, yayıncılık alanındaki bu yeni teknolojinin tanıtımı ve yaygınlaşmasında öncü rol oynuyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, RTÜK Başkanvekili Taha Yücel, RTÜK üyesi Zahit Akman, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ( BTK ) Başkanı Tayfun Acarer ile birlikte Elazığ ve Erzincan’da IPTV’nin tanıtımına yönelik seminerler verdi. 2007 yılında Ankara Bilkent Üniversitesi’nde düzenlenen 12. Türkiye’de İnternet Konferansı’nda IPTV ve İnternet Medyası konularında konuşmacı olarak yer almış ve 2009 – 2010 yıllarında Türkiye’nin dört bir yanında pek çok Üniversitede IPTV konulu seminer, konferans ve paneller düzenlemiş, Türkiye’de IPTV bilinci oluşmasına katkıda bulunmuştur. IPTV teknolojisinin yakın gelecekte başta Türkiye olmak üzere Dünya Yayıncılığı için önemli bir güç olacağının altını çizen Atıf Ünaldı, IPTV Derneği Genel Başkanlığı görevini yürütüyor ve Okan Üniversitesi’nde 2 yıldır IPTV dersleri veriyor.
Atıf Ünaldı, 1992–1994 yılları arasında Radyo D’de ( Radyo Kulüp ) sunduğu Farenin Kuyruğu adlı programıyla adım attığı Program Sunuculuğu ve Yapımcılık kariyerini 1994 yılında Kanal D Televizyonu’nda sunduğu RadyoNet programı, BRT Televizyonu, Technology Channel, İnfoKarma ve Kral Tv gibi medya kuruluşlarında hazırlayıp sunduğu programlarla sürdürdü. Teknoloji.tv’de Genel Yayın Yönetmenliği yapmış olan Atıf Ünaldı, 2009 – 20011 yılları arasında Airport TV’de hazırlayıp sunduğu TechnoTalk ve yine 20011- 20012 yılları arasında World Travel Channel’da hazırlayıp sunduğu A-Tech adlı televizyon programlarıyla Bilişim sektörünün ekrandaki yüzü ve sesi oldu. Atıf Ünaldı aynı zamanda Bilişim Muhabirleri Derneği üyesidir.
Bilişim ve Yayıncılık sektörlerinde gösterdiği faaliyetler, öncüsü olduğu projeler ve gerçekleştirdiği İlk’lerle edindiği tecrübeler doğrultusunda 2005 yılından itibaren yoğunlaştığı Danışmanlık çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor Atıf Ünaldı… Devlet kurumlarının üst düzey yöneticileri, Malatya Valiliği, İTKİB ve istekleri doğrultusunda adları açıklanmayan pek çok kişi ve kuruma danışmanlık yapan Ünaldı, Doğan TV Holding Başkanı Arzuhan Yalçındağ’a Özel Projeler Danışmanlığı yapmıştır. Mobil Teknolojiler Şirketi Mobilera’ya Danışmanlık yapan Atıf Ünaldı, çok sayıda dergi, gazete ve televizyona danışman kimliğiyle röportaj vermiştir.
Çalışmalarıyla Türkiye’de Bilişim sektörünün gelişimine büyük katkılar sağlayan Atıf Ünaldı, Danışman kimliği ve öncü fikirleriyle Türkiye’deki Bilişim Stratejilerine yön vermeye devam ediyor.
Atıf ÜNALDI şu an DEMSA grubu Sosyal Medya ve e-ticaret direktörlüğü görevini, MediaSA‘daki projeleri ile birlikte yürütüyor.
Yayınlanan Kitapları:
Bilişim Sözlüğü ( Microsoft – Medicat Sponsorluğunda ) Kapital Yayınevi
IPTV Nedir ( Ericsson Sponsorluğunda )
Türk İnternetinin Kısa Tarihi ( TTnet Sponsorluğunda )
Yayınlanmış makaleler:
Yeni Türkiye Dergisi Mart 1998 “Bilgi Toplumu Türkiye’sinde İnternet Yapılanması”
Yıldız Teknik Üniversitesi Yayınları, 1994 “Web’te Tasarım Kriterleri”
Konferans, Seminer ve Profesyonel Aktiviteler:
1999 – Microsoft Merkezinde Sitebuilders Bilgilendirme Ve E-Ticaret Ve Web Tasarımı Seminerleri (İstanbul)
1999 – Microsoft Bünyesinde Web Tasarımı, E-Ticaret, Medya Teknolojileri Seminerleri ( Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Antalya )
2000 – Kosgeb Bünyesinde E-Ticaret Seminerleri ( Ankara )
2000 – Fatih Üniversitesi E-Ticaret Seminerleri ( Ankara )
2000 – Bilgi Üniversitesi İnternet Seminerleri ( Konuşmacılar: Microsoft Türkiye Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Atıf Ünaldı )
2000 – Bilişim 2000 Faaliyetleri İçinde E-Ticaret Ve Web Tasarım Seminerleri ( İstanbul )
2003 – PRCI Turkiye (Istanbul)
2003 – Wireless Forum ( İstanbul)
2003 – ODTU ( Ankara )
2003 – Mobiliz.biz ( İstanbul )
2004 – PRCI ( İstanbul )
2006 – Mediacat Wrokshop
2006 – Miadap Çalışma Grubu
2007 – Miad ( Malatyalı İş Adamları Derneği ) Online Pazarlama Konferansı
2007 – Mediacat Workshop
2007 – Akademik Bilişim (Kütahya)
2007 – 12. Türkiye’de İnternet Konferansı (IPTV)
2007 – 12. Türkiye’de İnternet Konferansı (İnternet Medyası)
2008 – Akademik Bilişim Çanakkale ( Çağımızın Fenomeni Facebook ve Social Utility Kavramı)
2009 – 2011 Çeşitli Üniversitelerde IPTV Konularında Konuşmalar
Yazılımları
1992 – İki Radyo Otomasyon Sisteminin Kurulumu ( Radyo Kulüp ve Radyo C (1995))
1994 – Kanal 6 Televizyonunda Yayınlanan Ve İzleyicilerin Katılımıyla Oynanan İki Bilgisayar Programının Yazımı ( Crossword ve Puzzle )
1998 – TV Reklâm Departmanı Otomasyonunu Sağlayan Bir Bilgisayar Programı
Türkçe’ye Çevirdiği Yazılımlar
1996 – Windows Commander
2000 – Babylon İnternet Sözlüğü
2002 – Sitepublisher
2003 – Google Ve Democracy Player (Miro)’ nun Çalışmalarında Gönüllü Bulunmaktadır
Jürisi Olduğu Yarışmalar ve Yetkilisi Olduğu Organizasyonlar
2002 – Altın Örümcek Web Yarışması
2003 – Altın Örümcek Web Yarışması
2004 – Grafi2000 Flash Animasyon Yarışması
2004 – Altın Örümcek Web Yarışması
2005 – Altın Örümcek Web Yarışması
2006 – Web Award ( Web Marketing Association)
2006 – Altın Örümcek Web Yarışması
2006 – 12. Türkiye’de İnternet Konferansı Tanıtım Elçisi
2007 – Web Award ( Web Marketing Association)
2010 – . Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri
Üye Olduğu Kuruluşlar
Bilişim Muhaberileri Derneği
IPTV Derneği
WSP ( Web Standards Project ) Global Bir Organizasyon
Sitebuilders Microsoft
ASP Guilt Bir Dünya Organizasyonu
Isoc (Internet Society) Bir Dünya Organizasyonu
Mobiliz.biz Mobil Reklamcılık Platformu
CehTÜRK
Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.