NETİZEN
6 Ağustos 2015 , Perşembe 09:13
atifunaldi@gmail.com
İletişim sektöründe birçok kişi ile zamanın birinde bir yerde hayatımız kesişiyor. Yirmi belki daha uzun süredir, biriktirdiğim deneyimlerden ortaya işini iyi yapanla, konuşanı, sektörün yerlisi ile gelip geçici olanını ayırt etmenin yollarını sizinle paylaşmak istiyorum.
1. Klişe mesajlar kullanıyorsa bilin ki; iletişim bilgileri ezbere dayanır. Bir yere varmaz. Hemen uzaklaşın oradan sizi de kirletmesin. Zaten klişelerle konuşanlar, işi özümseyenleri hiç anlamazlar.
2. Türkçe kullanacağım diye zorlayanlar. Dil anlaşmak için bir araçtır. Eğer işiniz dil değilse, karşı taraf anladığı sürece Türkçe, İngilizce hatta tarzanca bile konuşabilirsiniz. Türkçe kullanmak TDK'da çalışmıyorsanız sizi yüceltmez. Böyle zorlamalar yapanlar da büyük ihtimalle iletişimin gereklerini unutmuşlar demektir.
3. Terminolojiyi zorlayanlar. Ben bir konuyu anlatırken terminoloji kullananları garip bulmuyorum. Hatta eğer karşı taraf anlıyorsa bu anlaşmayı kolaylaştırdığı için fonksiyoneldir. Ancak terminolojiyi bilip bilmeden kullanalar hatta bazen belli biri grup veya kurumun lokal terminolojisini evrensel zannedenler gerçekten çok komik oluyor. Kurumunda email programı olarak Lotus ya da Gmail kullanıldığı için bütün emaili buradaki lokal terminoloji ile anlatanlar güzel örnekler.
4. Gözlerinin feri sönmüş, enerjik görünmeye çalışan iletişim fırtınaları. Bunların çoğu 40 yaşı devirmiş, sağlıklı yaşama kafayı takmış, sönen gözlerinin ferini yaptıkları ağır makyajla kapamaya çalışan bir kitledir. Bunları kendilerine hiç yakışmayan enerjik hareketlerinden tanırsınız.
5. Prezantasyonlarında, konuşmalarında hikaye anlatacağım diye çırpınanlar. Çoğunlukla konuşmalarına burada kaç kişi.... ? şablonu ile başlarlar, benim kızım... diye devam ederler, harika bir kuşak bu kuşak diye bitirirler. Ömür törpüsü hikayeleri vardır.
6. Bir kavramı sahiplenenler. İşte en tehlikelisi bunlardır. Twitter isimlerinde doktormahmut, endoplasmikretikulum, kurbağakermit gibi hesap adlarına sahiptirler. Hani kelimenin tam anlamıyla kendisi yoktur bunların, o lakapları vardır. İşin komiği lakaplarını kendileri takmışlardır. Bunlar da iletişim dünyasında çokca görülen komik insanlar arasındadır.
Bu kişilerin çoğu bilmedikleri halde iletişim danışmanlığı, sosyal medya uzmanlığı yapar, etrafa caka satarlar. Ne hikmetse müşterilerinin çoğu ayrıldıktan sonra ohh be kurtulduk derler. Hatta ben ayrılıp birbirini kötüleyen ortakları da gördüm.
İşini bilmeyenleri anlattık. İşini bileni nasıl ayırt edersiniz sorusuna gelince. Bir markanın işini aldığında ezberlediği diğer markalar yerine kişiye özel analizler yapmak için önce müşteriyi dinlerler. İşi yaparken kullandıkları terminoloji popüler değil niştir. Çoğunlukla sakindirler, panik hareketleri enerjik olmak zannetmezler. Zeka ve enerji proje sırasında yaptıkları enerjilerde ortaya çıkar. Esprinin iyisini yapanın, o sırada alkış veya onay almak için yüzünüze bakma ihtiyacı duymamasından anlarsınız.
Atıf Ünaldı Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Atıf Ünaldı Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Atıf Ünaldı, Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının danışmanlığını yaparak internet ve e-iş konularında stratejilerini belirliyor, Akademisyen kimliğiyle üniversitelerde, konferanslarda, panellerde, seminerlerde gençlere rehberlik ediyor ve internet alanındaki yeniliklerin fikir öncüsü olmaya devam ediyor.
BBS Sistemini kurarak Türkiye’deki ilk internet ağını oluşturan Atıf Ünaldı, 1994–1996 yılları arasında Türkiye’nin Anadolu. Net’in Genel Müdürlüğünü üstlenmiştir. 1996–1999 yılları arasında İnternet Süpervizörlüğü alanında yoğunlaşarak Birinci Dünya Hava Oyunları ve Sabah Grubu’nun İnternet Süpervizörlüğünün yanı sıra İhlas.Net’in Webmaster’lığı görevini üstlenerek İhlas.Net portalını da projelendirmiş ve yönetmiştir.Bu yıllarda Sabah kitaplarının internet üzerinden satışına dair proje Atıf Ünaldı danışmanlığında geliştirilmiştir.
Atıf Ünaldı 1998 yılında Milliyet Grubu’na bağlı .Net Dergisi’nde Yeni Ufuklar adlı köşesinde başladığı Köşe Yazarlığı kariyerine bugün de aralıksız bir şekilde devam ediyor. C@nteen, PC Magazin ve Computerlife gibi Bilişim sektörünün önde gelen pek çok dergisinde Köşe Yazarlığı ve Editörlüğün yanı sıra T3 Dergisi’nde Genel Yayın Yönetmenliği yapmış olan Ünaldı, 2005’ten bu yana Türkiye Bilişim Vakfı tarafından yayımlanan Bilgi Çağı adlı dergide e-Dünya’nın nabzını tutuyor…
Teknoloji, her geçen gün inanılmaz bir hızla gelişiyor ve değişiyor. Bu gelişim ve değişim yaşam biçimlerini değiştirirken yeni sektörlerin oluşumunu da beraberinde getiriyor. Türkiye 2007 yılında Atıf Ünaldı öncülüğünde Online İtibar Yönetimi adlı yeni bir sektörle tanıştı. Bu yeni sektörün öncüsü Atıf Ünaldı başta Türkiye’nin önemli siyasi isimleri olmak üzere önde gelen kurumlara ve üst düzey yöneticilere Online İtibar Yönetimi Danışmanlığı yapıyor.
Teknoloji yeni sektörlerin doğmasını sağlarken varolan sektörlerde de gerek felsefi gerek biçimsel açıdan köklü değişikliklere neden oluyor. Televizyon Yayıncılığı ve İnternet Yayıncılığı disiplinlerinin etkileşimiyle oluşan IPTV alanında önemli çalışmalar gerçekleştiren Atıf Ünaldı, yayıncılık alanındaki bu yeni teknolojinin tanıtımı ve yaygınlaşmasında öncü rol oynuyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, RTÜK Başkanvekili Taha Yücel, RTÜK üyesi Zahit Akman, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ( BTK ) Başkanı Tayfun Acarer ile birlikte Elazığ ve Erzincan’da IPTV’nin tanıtımına yönelik seminerler verdi. 2007 yılında Ankara Bilkent Üniversitesi’nde düzenlenen 12. Türkiye’de İnternet Konferansı’nda IPTV ve İnternet Medyası konularında konuşmacı olarak yer almış ve 2009 – 2010 yıllarında Türkiye’nin dört bir yanında pek çok Üniversitede IPTV konulu seminer, konferans ve paneller düzenlemiş, Türkiye’de IPTV bilinci oluşmasına katkıda bulunmuştur. IPTV teknolojisinin yakın gelecekte başta Türkiye olmak üzere Dünya Yayıncılığı için önemli bir güç olacağının altını çizen Atıf Ünaldı, IPTV Derneği Genel Başkanlığı görevini yürütüyor ve Okan Üniversitesi’nde 2 yıldır IPTV dersleri veriyor.
Atıf Ünaldı, 1992–1994 yılları arasında Radyo D’de ( Radyo Kulüp ) sunduğu Farenin Kuyruğu adlı programıyla adım attığı Program Sunuculuğu ve Yapımcılık kariyerini 1994 yılında Kanal D Televizyonu’nda sunduğu RadyoNet programı, BRT Televizyonu, Technology Channel, İnfoKarma ve Kral Tv gibi medya kuruluşlarında hazırlayıp sunduğu programlarla sürdürdü. Teknoloji.tv’de Genel Yayın Yönetmenliği yapmış olan Atıf Ünaldı, 2009 – 20011 yılları arasında Airport TV’de hazırlayıp sunduğu TechnoTalk ve yine 20011- 20012 yılları arasında World Travel Channel’da hazırlayıp sunduğu A-Tech adlı televizyon programlarıyla Bilişim sektörünün ekrandaki yüzü ve sesi oldu. Atıf Ünaldı aynı zamanda Bilişim Muhabirleri Derneği üyesidir.
Bilişim ve Yayıncılık sektörlerinde gösterdiği faaliyetler, öncüsü olduğu projeler ve gerçekleştirdiği İlk’lerle edindiği tecrübeler doğrultusunda 2005 yılından itibaren yoğunlaştığı Danışmanlık çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor Atıf Ünaldı… Devlet kurumlarının üst düzey yöneticileri, Malatya Valiliği, İTKİB ve istekleri doğrultusunda adları açıklanmayan pek çok kişi ve kuruma danışmanlık yapan Ünaldı, Doğan TV Holding Başkanı Arzuhan Yalçındağ’a Özel Projeler Danışmanlığı yapmıştır. Mobil Teknolojiler Şirketi Mobilera’ya Danışmanlık yapan Atıf Ünaldı, çok sayıda dergi, gazete ve televizyona danışman kimliğiyle röportaj vermiştir.
Çalışmalarıyla Türkiye’de Bilişim sektörünün gelişimine büyük katkılar sağlayan Atıf Ünaldı, Danışman kimliği ve öncü fikirleriyle Türkiye’deki Bilişim Stratejilerine yön vermeye devam ediyor.
Atıf ÜNALDI şu an DEMSA grubu Sosyal Medya ve e-ticaret direktörlüğü görevini, MediaSA‘daki projeleri ile birlikte yürütüyor.
Yayınlanan Kitapları:
Bilişim Sözlüğü ( Microsoft – Medicat Sponsorluğunda ) Kapital Yayınevi
IPTV Nedir ( Ericsson Sponsorluğunda )
Türk İnternetinin Kısa Tarihi ( TTnet Sponsorluğunda )
Yayınlanmış makaleler:
Yeni Türkiye Dergisi Mart 1998 “Bilgi Toplumu Türkiye’sinde İnternet Yapılanması”
Yıldız Teknik Üniversitesi Yayınları, 1994 “Web’te Tasarım Kriterleri”
Konferans, Seminer ve Profesyonel Aktiviteler:
1999 – Microsoft Merkezinde Sitebuilders Bilgilendirme Ve E-Ticaret Ve Web Tasarımı Seminerleri (İstanbul)
1999 – Microsoft Bünyesinde Web Tasarımı, E-Ticaret, Medya Teknolojileri Seminerleri ( Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Antalya )
2000 – Kosgeb Bünyesinde E-Ticaret Seminerleri ( Ankara )
2000 – Fatih Üniversitesi E-Ticaret Seminerleri ( Ankara )
2000 – Bilgi Üniversitesi İnternet Seminerleri ( Konuşmacılar: Microsoft Türkiye Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Atıf Ünaldı )
2000 – Bilişim 2000 Faaliyetleri İçinde E-Ticaret Ve Web Tasarım Seminerleri ( İstanbul )
2003 – PRCI Turkiye (Istanbul)
2003 – Wireless Forum ( İstanbul)
2003 – ODTU ( Ankara )
2003 – Mobiliz.biz ( İstanbul )
2004 – PRCI ( İstanbul )
2006 – Mediacat Wrokshop
2006 – Miadap Çalışma Grubu
2007 – Miad ( Malatyalı İş Adamları Derneği ) Online Pazarlama Konferansı
2007 – Mediacat Workshop
2007 – Akademik Bilişim (Kütahya)
2007 – 12. Türkiye’de İnternet Konferansı (IPTV)
2007 – 12. Türkiye’de İnternet Konferansı (İnternet Medyası)
2008 – Akademik Bilişim Çanakkale ( Çağımızın Fenomeni Facebook ve Social Utility Kavramı)
2009 – 2011 Çeşitli Üniversitelerde IPTV Konularında Konuşmalar
Yazılımları
1992 – İki Radyo Otomasyon Sisteminin Kurulumu ( Radyo Kulüp ve Radyo C (1995))
1994 – Kanal 6 Televizyonunda Yayınlanan Ve İzleyicilerin Katılımıyla Oynanan İki Bilgisayar Programının Yazımı ( Crossword ve Puzzle )
1998 – TV Reklâm Departmanı Otomasyonunu Sağlayan Bir Bilgisayar Programı
Türkçe’ye Çevirdiği Yazılımlar
1996 – Windows Commander
2000 – Babylon İnternet Sözlüğü
2002 – Sitepublisher
2003 – Google Ve Democracy Player (Miro)’ nun Çalışmalarında Gönüllü Bulunmaktadır
Jürisi Olduğu Yarışmalar ve Yetkilisi Olduğu Organizasyonlar
2002 – Altın Örümcek Web Yarışması
2003 – Altın Örümcek Web Yarışması
2004 – Grafi2000 Flash Animasyon Yarışması
2004 – Altın Örümcek Web Yarışması
2005 – Altın Örümcek Web Yarışması
2006 – Web Award ( Web Marketing Association)
2006 – Altın Örümcek Web Yarışması
2006 – 12. Türkiye’de İnternet Konferansı Tanıtım Elçisi
2007 – Web Award ( Web Marketing Association)
2010 – . Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri
Üye Olduğu Kuruluşlar
Bilişim Muhaberileri Derneği
IPTV Derneği
WSP ( Web Standards Project ) Global Bir Organizasyon
Sitebuilders Microsoft
ASP Guilt Bir Dünya Organizasyonu
Isoc (Internet Society) Bir Dünya Organizasyonu
Mobiliz.biz Mobil Reklamcılık Platformu
CehTÜRK
Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.