Meryl Streep'in hayat verdiği moda dünyasının öncü ismini anlatan "Şeytan Marka Giyer" filmi kadınların marka ile neler başaracağını ve nasıl marka olacağını ortaya koyuyor. Marka giymek yer yer kolay olsa da marka olmak hayli emek isteyen bir süreç. Eminim çocukluğunuzdan bu yana pek çok marka olan kadınla bir araya geldiniz. Kimi mahallenin ünlüsü kimi ise ülke çapında yıldız bir isim ...
Bizim evin kitap kurdu eşim Zafer geçenlerde yeni bir kitapla geldi. Catherine Kaputa'dan Markalaşan Kadınlar, sloganı ise "Akıllı Kadınlar kendilerini nasıl bir adım öne çıkarır." Sanırım bana bir mesaj var. Biz evde kendi içimizde bu mevzuyu değerlendireceğiz. Duymadıklarımızdan çok bildiklerimizin altını çizen bir kitap. Markalaşma ipuçlarını bir arada görmek adına tavsiye ederim. Acelesi olanlara hızlı bir özet; markalaşma yolunda stil tavsiyeleri:
* Çekici olun ama gösterişli olmayın
* Kadınsı olun ama seksi olmayın
* Güçlü olun ama katı olmayın
* Stilize olun ama "trendy" olmayın
Sosyal Medyayı Altın Oranda Kullanan Marka Hekim: Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak
Kendi deneyimlerimi düşünürsem iş dünyasında başarıyla markalaşan pek çok kadınla bir araya gelme, çalışma, röportaj yapma fırsatım oldu. Sağlık haberciliği yaptığım yıllarda, riskli gebelik alanında Türkiye ve dünyada başarılı çalışmalara imza atan isim Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, sosyal iletişim becerileriyle en dikkat çekici bulduğum isimdi. Başarılı hekimliğinin yanı sıra üniversite ve vakıf hastanesindeki başarılı yönetici stiliyle, hastane koridorlarında öncüsü olduğu sanat sergileriyle, çocuk oyun alanlarıyla zarafet ve enerji kattı. Zamansız bir stili olan Kavak, zamanının ilerisinde bilimsel ve sosyal çalışmalarıyla imaja değer katanın bilgelik, dinginlik, öncülük ve aynı zamanda cesaret olduğunu ortaya koyuyor. Zamanın gerekliliklerini de çok iyi fırsata çeviren bilim insanı Zehra Neşe Kavak, günümüzün sihirli derneği olan, ancak doz aşımında sıkıntı yaratan, sosyal medyayı bir hekim titizliği ile altın oranda kullanıyor.
Halkla İlişkerin Atom Karıncası: Gonca Karakaş
Dokunduğu her yeri güzelleştiren insanlar var. En iyi örneklerden bir diğeri Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Gonca Karakaş, gazetecilikten sonra sektör değiştirip halkla ilişkiler alanında çalışmaya başladığımızda yollarımızın kesişmesini kendi adıma bir şans olarak görürüm. Çarpıcı özelliği enerjisi, pratik zekası ve özgür düşünmeye olan düşkünlüğü. Ve çatısı altında olan markalara olan sadakatidir. Onları sahiplenir, kendi markası gibi değer verir, en iyisini yapar. Ama tüm bunları planlarken kendi ekibine inanır asla yarı yolda bırakmaz. Marka insanları çağrıştıran semboller var. Benim için Gonca Karakaş, kocaman güçlü çiçekleri olan mor orkide, uzaklara güzel haber salan çalışkan kuşlardır. Alanında markalaşmayı nasıl başardığının tam formülünü bilmemekle birlikte hamurunda aşırı doz iyi niyet ve çalışkanlık olduğu kesin bilgi. Bir de güçlü sezgileri. Biz planlamadan Dublin'de, Mardin'de buluşmayı başardığımız için yeni bir hayalim var; İrlanda'da bir markanın iletişim çalışmalarına birlikte yön vermek.
Bu iki özel iş insanı umarım kalıcı eserlerle kendi reçetelerini bizimle paylaşır.
Sosyal Platformda Dansın Kuralları
Markalaşan Kadınlar kitabına dönersek sizin için derlediklerim.
Markalaşmak adına sosyal ağı etkin kullanmak çok önemli. Sektörel ve kişisel farklılıklar sosyal ağı kullanma yöntemlerimizi değiştirse de kitaptan sizin için altın kurallar:
* LinkedIn: Kariyer kimliğinizi konumlandırmak ve tanıtmak, iş ağınızı oluşturmak için kullanın
* Twitter: Görünürlülük kazanmak ve olumlu bir algı yaratmak için kullanın
* Facebook: Yakın çevrenizle ve kişisel hayatınızı paylaşmak istediğiniz insanlarla iletişimde kalmak için kulanın
* Pinterest: Kim olduğunuzu, ilgi alanlarınızı ve değerlerinizi vurgulayan görüntüleri "pinlemek" için kullanın
* Google+ : İlgi alanlarınızı paylaşan yeni insanlarla tanışmak ve takipçilerinizi "çevreler" şeklinde kategorilere ayırmak için kullanın.
Marka giyinmek maliyetli, marka olmak da güçlü bir strateji gerektiriyor. Hepimize bol şans diliyorum.