O kadar hızla gelişiyor ki olaylar, o kadar yeni ürünler, yeni kararlar alınıyor ki, sanırsınız teknolojinin hızına yetişmeye çalışırken insanoğlu, türlü de yakalayamıyor. Tam yakaladığını zannettiği anda elinden gene kaçıp gidiyor. Çölde serap görüp, günlerce suya ulaşamama gibi sistem tutturulmuş gidiyor. Ve... Kıyasıya bir tüketim toplumu da arkada bizi bekliyor.
"Günah kimin? Fatura kime kesilecek?" gibi soruların artık bir hükmü yok. Bedeli herkes ödüyor. İletişim ise toplumsaldan bireysele hızla dönüşüyor. Yeni medya, sosyal medya, o medya, bu medya derken, gerçekten gelenekçi medya da unutulmaya yüz tutuyor.
GELENEKÇİ VE YENİLİKÇİ AYRIMI
Klasik medya, artık gelenekçi iletişimin bir haber kaynağı olmaktan çıktı, gündemi belirleyemez oldu. Gündem yansıtıcı oldu sadece. Her ne kadar biz, halkla ilişkiler uzmanları, "halkla ilişkiler medya ilişkileri değil" diye bas bas bağırsak da bir çok kişinin halkla ilişkilerden anladığı hala medya ile ilişkiler. Şöyle bir, üç dört sutuna ekonomi sayfalarında yer almanın tadına doymadıkları gibi, o gün gündemin neyin etrafında döndüğü bile bilmek istemeyen kitleler var karşımızda. Haberin algılanmasının bile gündeme göre değiştiği bir ortamda haliyle iletişimin koordinatları da değişikliğe uğramakta.
Halkla İlişkiler zannedildiği gibi yüksek tirajlı bir gazetenin sayfalarına görünmekten çok öte bir hal aldı. Çünkü iletişim her geçen gün kendini ve ufkunu geliştiren bir sanat kıvamında artık. Halkla ilişkilerin sınırları da kalmadı. Uzadıkça, dağıldıkça dağılıyor.
Medya alternatifleri çoğaldı. Genç kuşaklar, klasik medyadan koptular. Onların kendilerine özgü medyaları var. Onların medyalarını en kısa zamanda keşfetmek gerekiyor. Sadece sosyal medya değil onların kullandığı medya artık.
DOLAYSIZ MESAJ YERLEŞTİRME
Her şey medya. Teşbih, gönderme, dürtme, düşündürme gereği duyduğunuz her şey medya. Ve bu sokak medyasının tirajı salon medyasının, geleneksel medyanın çok daha önünde. İnsan vücuduna reklam alma, kitlelerin izlediği konser ya da sinema filmlerinde artık örtülü bile değil, dolaysız ürün ya da mesaj yerleştirme çok daha kolay hedefe ulaştıran çalışmalar.
İletişim karşı tarafın, sizin ne düşündüğünüzü anlaması gayretiyse, burada bilinçsizce medya seçimi yerine araştırma ve algı yönetimiyle alternatif medya yollarını keşfetmek önemli olan.
Sosyal medya, hala en güncel medya olmasına karşın, "beğendi" ya da "retweet" "favori" gibi işaretlemelerin sayısının fazlalığı da "yalan dünya"nın parçası olması nedeniyle bir hayli deformasyona uğradı. Ticari beyinler şimdi takipçi sayısını artırmak için para karşılığında takipçi satın alıp, takipçi satıyorlar. E, bu da çok izlendiği sonucunu veriyor, tıpkı gazetelerin tiraj şişirmeleri, TV'lerin rating ölçümleri gibi.
İLETİŞİM YARATICI SANAT
İletişim eğer bir sanatsa, ki öyle; o zaman sanatının icra kanallarını yaratıcı kılan yol alacak. Yaratıcı ve sınırları zorlayan iletişim yöntemleri ve alternatif medyalar çağın hızına ayak uydurabilecek.
Tüketim toplumunun hızına daha çabuk ve yaratıcı düşünerek ulaşmaktan başka çare yok. Unutmayın dünyaca ünlü New York Times gazetesi bile artık kağıda basılmıyor, ama gene dünyanın en çok okunan gazetesi.
Sağlıcakla kalın
Dr. Zehra Güngör Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın