-Ben de seni seviyorum ama töreler…
+ne töresi ? :0
-vatsap grubundaki kızlar olmaz o çocukla dedi.
Sosyal medyanın esprili yanı günlerimi renklendiriyor. Esprideki zeka tonlamaları, farklı bakış açıları gerçek anlamda beni benden alıyor. Geçtiğimiz günlerde bu espriye çok güldüm. İtiraf etmeliyim doğru. Alışkanlıklarımızı, kararlarımızı, gelenekleri bile değiştiren bir iletişim aracı WhatsApp. Kendine göre bir dil, bir gelenek oluşturduğunu, kendi etik değerlerini oluşturmaya başladığını söylemeden geçemiyeceğim. Beni WhatsApp konusunda en çok heyecanlandıran ise, basit bir iş fikrinin ulaştığı değer.
Gerçi son 15 yıl, basit düşünmenin başarının kilit noktasını gösterdiği örneklerle dolu. Konfor alanından çıkan, yaratıcı olan, müşteri merkezli ve yalın modeller karlılığın anahtarı gibi.
Facebook tarafından 19 milyar dolara alındığında, bu kadar yüksek bir bedele değip değmediğini sorgulamıştı. Ancak kulislerde konuşulan, Facebook’un, WhatsApp üzerinden gelir elde edeceği bir platform amaçlanarak satın alındığı yönündeydi. Zaten satın almanın hemen akabinde Facebook Messenger alt yapısı tamamlanarak kullanıma sunuldu.
Whatsapp 2009'da Yahoo çalışanı Brian Acton ve Jan Koum tarafından kuruldu. Her gün 1 milyon kullanıcının bu büyük ağa katıldığı ifade ediliyor. WhatsApp’ın 4 yıllık zaman diliminde (2009-2013) ulaştığı 419 milyon kullanıcı sayısına aynı zaman içinde ne Facebook (145 milyon) ne de Twitter (54 milyon) ulaşabildi.
Sadece 55 kişilik bir kadrosu var. 32 muhendis çalışıyor ve bir mühendise düşen yaklaşık kullanıcı sayısı 14 milyon.
Uygulamanın yaratıcılarından Brian Acton’ın 2009 yılında Twitter ve Facebook’a iş başvurusu yaptığı ve kabul edilmediği bilinen bir hikaye. Bence enteresan olan Acton’nun bu reddedilmeyi Twitter hesabından nasıl duyurduğu... “Facebook beni reddetti. Muhteşem insanlarla tanışmak için çok iyi bir fırsattı. Bir sonraki macerayı dört gözle bekliyorum” Bir sonraki macera onu milyarderler klübüne sokacaktı.
Diğer ortak Ukraynalı Jan Koum, dünya çapında 190 milyon kişi tarafından kullanılan WhatsApp uygulamasını gözetim altından yaşadığı Sovyet dönemindeki çocukluk anılarından ilham alarak yarattığını ifade etmişti. Kaoum; telefonların Sovyetler Birliği tarafından dinlendiği, Ukrayna kırsalında yaşayan Musevilerin mesajlaşmak için çok farklı yöntemler geliştirmek zorunda kaldığını ve bu düşünce şeklinin WhatsApp’ın temelini oluşturduğunu ifade etmişti bir röportajında..
Hayat aslında “yalın” karmaşıklaştıran bizleriz.
Ve para dediğimiz şey aslında sadece rakamlar, başarı ise büyük hayallerde gizli...
Yelda İpekli LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Yelda İpekli Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Yelda İpekli Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Yelda İpekli Instagram hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın