Japon iş modellerine takıntılı olduğumu bilirsiniz. Bir ara “Otaku” deyimine ne kadar çok takılmıştım ve demiştim ki “Otaku; bir şeye hobiden öte, bağımlılıktan daha az ilgi duymak demek. Tutku kadar hırslı değil, aşk duymak kadar da romantik değil. İhtiyacımız yokmuş gibi ama onsuz olamazmışız gibi iş yapmak ne mucizevi bir anlam katar hayatımıza düşünsenize.”
Şimdi favorim İkigai
Japonlar her insanın gizli bir “İkigai”ye sahip olduğuna inanıyorlar ve bunu bilmek; benliği çözmek, bilinçaltı ile bağlantını güçlendirmekle mümkün. Şirketlere çokça uyguladığımız SWOT analizini kendimize uygulamak bence uygulamanın özünü oluşturuyor. Üniversitelere gittiğimde yeni mezunlarla karşılaştığımda hep söylediğim bir şey vardır “ kendi SWOT’unuzu hazırlayın. CV’den önce kendi SWOT analizinizi yapın. Aslında çok basit bir şey… Güçlü yönlerinizi, zayıf yönlerinizi, yaşamak istediğiniz hayattaki fırsat ve tehditleri listeleyin demek istiyorum bunu söylerken. Kendinize yol haritası çıkarmanın en iyi yoludur. İşte İkigai’de böyle bir şey.
Japonlarca İkigai’nın anlamı; “sabahları uyanmana sebep olan heyecan, varlık sebebin” demek. İki kelimeden oluşuyor; “iki” hayat demek , “gai” ise beklenilen, umulan şey” olarak çevrilebilirmiş.
Ayrıca İkigai’yi Yukarıdaki gibi bir grafikle de anlatıyorlar. 4 basit soruya verdiğiniz cevaplar ve bu cevapları besleyen duygular ve çabalar İkigainizi bulmanıza yardım ediyor. Mutlu olmak için bence ön koşul hayata bir amaçla yaklaşmak, bir amaçla yoğurmak ve enerjiyi doğru kullanmak. Çok çalışmanın, başarı için ya da zenginlik için ön koşul-tek koşul olmadığını düşünenlerdenim. Nerede okudum tam hatırlamıyorum ama gününüzün 3/1’ini kendinizi mutlu eden şeylere ayırmadığınız sürece insani seviyede yaşamadığınızı iddia ediyordu.
Benim tanımıma göre; zor günlerde bizi ayakta tutan, iyi günlerin keyfine renk katan ve hayatımızın marka değerini oluşturan bir kavram İkigai. İçimizdeki gizemli gücün açığa çıkması için bir yol bir heyecan. Tutkusuz bir yaz olmaz. Yaz bir mevsim değil bir ruh halidir bana göre. Bu yaz ruh haliniz ikigainiz ile parlasın.
Bu yaz kendi ikigainizi düşünün, üzerinde çalışın, hatta bana gönderin yeldaipekli@gmail.com
İyi yazlar…
Yelda İpekli LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın Yelda İpekli Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın Yelda İpekli Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın Yelda İpekli Instagram hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
1967 yılında Ankara’da doğdu. İşletme eğitiminden sonra Londra Ekonomi Üniversitesi’nde (LSE) master ve doktora düzeyinde eğitimlere katıldı. ‘Kurumsallaşma-Kurumsal Kimlik/Kültür ve Algılama Yönetimi-Markalama’ konusunda iki tez hazırladı. Aldığı uzmanlık eğitimleri Stratejik Yönetim, Marka Yönetimi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi’dir. Bu eğitimlerle bir organizasyonun kurumsallaşması sürecinden, markalaşma ve pazarlama taktiklerinin stratejik olarak geliştirilmesine ve satış faaliyetlerinin yönetimine kadar geniş bir perspektife sahip oldu.
Hilton Hotel int. Londra ofisi, Conrad İstanbul, Sabancı Holding Otomotiv Grubu, Vestel beyaz Eşya, Altınyıldız/Network-Fabrika ve Beymen de Pazarlama ve Marka Yönetimi konularında üst düzey sorumluluklar aldı.
Yelda İpekli; 1999 yılında profesyonel hayattan ayrılarak stratejik pazarlama ve proje yönetimi konularında danışmanlık veren şirketini kurdu. Ağırlıklı olarak yabancı markaların Türkiye konumlandırmalarını yaptı. İşgeliştirme ve Marka Yönetimi konularında Türkiye dışında da bir çok ülkede Marka’ya hizmet etti. CRM instutuite of Turkey bünyesinde “müşteri ilişkileri yönetimi konusunda eğitimler verdi, uluslararası katılımcılarla konferanslar düzenledi.
'Sektör bilgisi üç ay içersinde öğrenilir ancak tüketici bilgisi, beklentileri okuyabilmek ve stratejik olarak kurgulayabilmek pazarlamanın temelidir’ öğretisi ile iş hayatını yönlendirdi. Türkiye’nin yükselen sektörlerinde uzmanlığı ile ilgili kritik pozisyonlarda bulundu.
Çalışmalarını hep ‘Müşteri odaklı’ temeller üzerinde kurgulayarak projelerini başarıya ulaştırdı. “Network Marketing” ve “One to One Marketing” konularında birçok projeyi yönetti.
2005 yılında kendi hayal projesi olan web tabanlı ‘After 9’ adlı projesini hayata geçirdi. Kuruluşundan altı ay sonra ‘After 9’, ‘Avrupa’nın En Cin İş Fikri ’ ödülünü aldı.
Bu ödülden üç ay sonra projesini Hollandalı bir yatırımcıya sattı. Ödül konuşmasında bu proje ile ilgili şunları söyledi. “Web pazarlama, çağımızın en önemli araçlarından biri. Basit fikirlerden yola çıkan fakat tüketiciyle ‘birebir ilişki’ kurmayı sağlayan projeler, diğerlerinden ayrışacak ve karlı olacak. ‘After 9’ benim; altı ayda bir markanın nasıl yaratılacağını ve ne kadar büyük ve karlı bir marka olabileceğini göstermek için yarattığım bir projeydi.”
Avrupanın ilk otomobil alışveriş Merkezi Autopia ve Kültür Turizm Bakanlığı Müzeler Modernizasyonu projeleri son yılın en önemli projeleriydi.
Yelda İpekli’nin mesleki uzmanlığı, stratejik pazarlama kapsamında; proje (iş) geliştirme, müşteri ilişkileri yönetimi, pazarlama, kurumsal iletişim ve marka yönetimi olarak özetlenebilir. Turizm, otomotiv, tekstil-mağazacılık, sanat ve inşaat gibi farklı ve yükselen sektörlerde yoğun deneyim kazanmıştır. Özellikle web marketing ve bire bir pazarlama yöntemleri konusunda çalışmaları yoğunlaşmıştır. Lüks tüketim ve satın alma davranışı konusunda uzmanlaşmıştır. Tüketici odaklı çalıştığı için sektörden çok hizmet verdiği ürün/şirket'in ulaşması gerektiği hedef kitle üzerinde çalışmaktadır.
Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.