Çinliler günümüze uyum sağlamış en eski uygarlığın halkı olarak geleneklerini de bir o kadar güçlü yaşamaya devam ediyorlar...
Çin medeniyeti, yaklaşık 5 bin yıllık yazılı tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerindendir.
Çince dünyanın en eski sürekli kullanılan yazılı dilidir.
İnsanlık tarihinin en önemli buluşlarından kâğıt, pusula, barut ve matbaa, Antik Çin medeniyetine aittir.
Ve sanırım onları önümüzdeki 10 yılın ülkesi yapan da bu; global olup, lokal düşünebilmek. Yeniliklere hızla uyum sağlarken birlikteliklerini destekleyen millet olma özelliklerini perçinleyen geleneklerden asla taviz vermemek... Millet olmanın tanımı, bence, en büyük acılara birlikte ağlayabilmek ve sevinçleri birlikte kutlayabilmek. Yeni trendlere baktığımızda en önemli değerlerden biri "ait olmak" olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü artık Müşteri sahip olmak değil ait olmak istiyor. İşte tam da bu yüzden milli değerler, ülke kavramı tekrar karşımıza çıkıyor.
Batılıların Noel’i gibi Çinliler için de Bahar Bayramı en önemli bayramdır. İçeriği ve insanların kutlama biçimleri zaman içinde değişmekle birlikte Bahar Bayramı’nın Çinlilerin yaşam ve ideolojisindeki yeri hiç değişmez.
Söylentilere göre Çinlilerin Bahar Bayramı’nı kutlama geleneğinin 4 bin yıllık geçmişi vardır; ancak ilk başlarda bir bayram günü olarak sabit biçimde kutlanmamış ve “Bahar Bayramı” olarak adlandırılmamıştır. M.Ö 2100 yıllarına gelindiğinde zamanın insanları Jüpiter gezegeninin bir turunu bir yaş olarak saptamışlar ve bunu Bahar Bayramı olarak kutlarken adına da “yaş” demişler. M.Ö 1000 yılında ise “yıl” sözcüğüyle Bahar Bayramı betimlenir olmuş. “Yıl”, o zamanlar bol ürün anlamında kullanılıyordu. Tarımdan bol ürün alınmasına “bereketli yıl”, çok daha bol ürün alınmasına ise “çok bereketli yıl” denilmiş.
Halk arasındaki örf ve adetlere göreyse, genel anlamda Bahar Bayramı, Çin’in Ay Takvimi’ne göre 12. ayın 23. gününden başlar, yeni yılın ilk ayının 15. günü düzenlenen Yuan Xiao Bayramı’na (diğer adı Fener Bayramı) kadar yaklaşık üç hafta sürer. Bu süre içindeki en önemli günler ise 12. ayın 30. gününün gecesi ve yeni yılın ilk ayının ilk günüdür. Bu günler, Bahar Bayramı’nın en neşeli ve en görkemli kutlandığı günlerdir.
Ay takvimine göre her yıl yeni yıl-bahar bayramı kutlamaları değiştiğinden bu yıl KEÇİ/KOYUN YILI olarak yayımlanan yıl 18 Şubat gecesi itibarıyle kutlanmaya başlayacak. Keçi, Çin'de güzelliğin ve iyiliğin sembolüdür. Çinlilere göre, uğurlu bir hayvan ve Tanrı ile temas kurabilen bir elçi olarak görülür. Geçen yıl at yılıydı bu yıl keçi yılı...
Geleneklerine bağlı Çinliler için yıl başları çok önemli. Bahar Bayramı'nı kutlama adetleri, Çin'in çeşitli bölgelerinde değişiklikler gösteriyor. Ancak bütün ailenin bir arada yılbaşı yemeğinde buluşması her yerde aynı. Çin mantısı olan "jiaozi", popüler yılbaşı yemeği. Bir de soya peyniri "dofu" ve balığın yılbaşı yemeklerinde özel bir yeri bulunuyor. Zira dofu ve balığın Çince söylenişleri, aynı zamanda zenginlik kelimesinin söylenişini de çağrıştırıyor.
Ve tabi ki bu özel günde hediye almak en temel ritüellerden biri. Forbes tarafından yayınlanan bir araştırma lüks tüketimin en önemli pazarı olan Çin için şaşırtan bir gerçeği ortaya koydu. Bu yılbaşında erkek ya da kadın fark etmiyor, çinliler Apple ürünlerini hediye olarak almak istiyorlar. Daha önce bu liste (alttaki tablo) cinsiyete göre farklılıklar gösterir ve daha çok moda markalarının ürünlerine odaklanılırdı. Ama bu yıl Çinliler teknolojiyi vazgeçilmez hediyeleri olarak görmek istiyorlar.
Bu araştırma bir kez daha Lüks’ün nasıl tanım değiştirdiğini göstermek açısından önemli...
Kutlamak söz konusu olunca herşey bir bahaneden ibaret... Acılara katlanacak kadar çok kutlama bahanemiz olan günlerimiz olsun...
Yelda İpekli LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Yelda İpekli Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Yelda İpekli Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Yelda İpekli Instagram hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın