O kadar seviniyorum ki! Organizasyonlardaki tüm işlerin, projelerin, birleşmelerin, büyümenin, küçülmenin, herşeyin, insanla ilgili en önemli unsurunun “iç iletişim” olduğu artık biliniyor. En azından farkedenler çoğaldı, diyelim.
İç iletişimin kimin işi olduğu konusunun ortada kaldığı durumlar var tabii. Bir işi planlayıp yürütürken, “Bir de bunu çalışanlara anlatmak lazım” diye bir yöneticinin aklına gelince, son dakikada bu konuyu gündeme alıp el yordamıyla iç iletişimi götürenler, yamaları yapan, delikleri tıkayan, soru geldikçe yanıtlayanlar…
Ya da herkesin aynı anda üstlendiğini de görüyorum. İnsan Kaynakları iç iletişim komitesi kuruyor, Halkla İlişkiler veya Kurumsal İletişim departmanları genel müdürün toplantılarını düzenliyor, bayram çikolataları dağıtıp, kadınlar günü kutlu olsun kartları bastırıyor. Olmazsa olmazı, bir iç bülten de çıkarıyor.
Birbirleriyle paslaşmaya çalışıyorlar, iç bülten için İK’dan bilgi alınıyor örneğin veya “busene çikolata değil de, helva dağıtalım” fikri İK’dan diğer departmana gidebiliyor. Ancak yine de biraz konuşarak ama ayrı ayrıyapmaya çalışılan iç iletişim aktiviteleri gerçek hedefine ulaşamıyor. Etkinlikleri tümevardıran bir entegre plan olmadığı için, bu etkinlikler “motivasyon olsun” “iletişim artsın” gibi basit hedeflere dayandırıldığı için, bu iş stratejinin bir parçası olarak görülmediği için gerçekten etkili olamayabiliyor.
Bu konunun öneminin çok net görüldüğünü ama tam da adresini bulamadığını konferanslardan veya yarışmalardan da görebilirsiniz. Halkla İlişkiler, Pazarlama ve Tanıtım konularındaki zirvelerde de, İnsan Yönetimi konferanslarında da bu alandaki konular, panelistler tıpatıp aynı. İletişim ödüllerine İKcılar, organizasyonel gelişim ödüllerine iletişim kampanyaları başvuruyor.
İç iletişim kimin işi? (Devamı geliyor…)
İç iletişim kimin işi? Her departmanın sorumluluğu var. İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim de “iç iletişim”in şirketteki liderleri olmalı. Ancak birbirine sorup fikir veya onay alan değil, basbayağı birlikte çalışan ekipler olmalılar. Dış iletişimi de yeri geldiğinde resme dahil etmeliler.
Boyner Grubu kadının güçlendirilmesi konusundaki sosyal sorumluluk çalışmaları, şirket içi refleksleşmiş, kültüre girmiş uygulamaları ile bilinen bir grup. Grup şirketleri, geçtiğimiz yılın sonunda, Türkiye’deki kadın istihdamını ilgilendiren sorunlara, şirket içinde uygulamalarını ”iyi niyetli davranışlardan, kurumsal kurallara çevirerek” dikkat çekmeye karar verdi. Kurumsal İletişim ve İnsan Kaynakları “kadınlara işyerinde fırsat eşitliği” sağlamak konusundaki ulusal ve uluslar arası anlaşmaları imzalayarak sertifikalandırma süreçlerini başlattı.
İnsan kaynakları işe alımdan, eğitime, kariyer gelişimine kadar tüm süreçleri yeniden değerlendirdi, iletişim malzemelerini gözden geçirdi. Bilinçlendirme toplantıları yapıldı, gönüllü çalışmalar bu konuya yönlendirildi. Bu çalışmalar, çeşitli yarışmalardan birçok ödülle taçlandırıldı. Çalışanlarla kutlandı. Nihayet tüm çalışmalar 8 Mart 2012’de ulusal gazetelerde, kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlayan tam sayfa ilanlarla desteklendi. Ve bu ilan çalışması da geçtiğimiz hafta dünyanın en prestijli iletişim yarışmalarından biri olan LACP Spotlight Awards’da ödüllendirildi. Bu ödülü kim aldı?
A.Reklam Ajansı B.Kurumsal iletişim C.İK D. Hepsi.
Doğru cevap D. Bu hepimizin işi…