Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) projelerine çalışanların dahil edilmesini sağlamanın önemli ve kuvvetli bir yolu; Çalışanların Gönüllülüğü demiştik... Bu da İnsan Kaynakları'ndan çok İletişim'in ilgi ve beceri alanına giren bir konu.
İşte bazı fikirler, işte, Türkiye ve dünyadan kurumsal iletişim stratejisine uygun olarak geliştirilmiş gönüllü çalışmalara örnekler:
IBM gönüllüleri, IBM’in Akıllı Dünya ve Akıllı Şehirler vizyonu kapsamında, Gaziantep’in akıllı bir şehre dönüşmesi için çalışıyor. IBM’in ABD, Brezilya, Hindistan, Japonya, Kore ve Singapur’dan gelen 8 gönüllü çalışanı; Gaziantep Sanayi Odası başta olmak üzere, Gaziantep Belediyesi, Teknopark, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi ile işbirliği ile operasyonel işler ve BT alanında belediyelerin hayatını kolaylaştıran yöntemler geliştiriyorlar. Gaziantep Akıllı Sanayi girişiminin desteklenmesi amacıyla teknopark için stratejik planlama yapıyorlar.
ÖSGD (Özel Sektör Gönüllüler Derneği) Citibank desteği ile “Citibank Birikim Programı” düzenliyor. 2010’da 22 Citibank gönüllüsü 1000’e yakın çocuğa bilinçli tüketici olmayı anlattılar. Citibank Gönüllüleri, ilköğretim okulu öğrencilerine tasarrufu, birikim yapmayı ve bilinçli tüketim alışkanlıklarını anlattıkları eğlenceli eğitim programına bu yıl bir yenilik daha kattı ve bir tiyatro oyunu ile ulaştılar.
Boyner Grubu'nun Nar Taneleri adlı KSS projesi, yetiştirme yurtlarındaki genç kadınların güçlenerek istihdama hazırlanmasını amaçlıyor. Proje kapsamında Boyner Grubu Gönüllüleri bu genç kadınlar için sosyal, kültürel etkinlikler düzenliyor. Bu etkinliklere de Nar Şurubu Projesi deniyor.
Time Warner, bir yayımcılık şirketi. Çalışanları okuma-yazma seferberliği üzerine gönüllülük yapıyorlar.
Olmuksa gönüllüleri, ilköğretim öğrencileriyle kağıdın geri dönüşümü üzerine çalışıyor. Adı, kağıdı yaşatalım projesi.
Microsoft-Belçika çalışanları 2009 yılında 8-13 yaşlarında 10 bin çocuğa ulaşarak güvenli Internet eğitimi verdi. Internetin eğlenceli ve yararlı yönünü gösterirken gizlilik, spam gibi sakıncalı taraflarını öğrettiler.
Polo Ralph Lauren çalışanları Polo Fashion School adı altında dezavantajlı gruplardan yetenekli gençlere eğitimler veriyorlar.