idil.turkmenoglu@halklailiskiler.com
Uzun zamandır İnsan Kaynakları kapsamındaki işlerle ilgili duyurular yaparken, toplantılar düzenlerken, bu yazıların veya davetiyelerin altında “İnsan Kaynakları Departmanı” diye imza atmıyoruz. Çoktandır böyle.
İletişim, biraz pazarlama ve bunların temeline büyük katkıları olan psikoloji alanlarından yararlanarak nedenlerini sıralayayım:
İnsan Kaynakları yönetimi kimin işi?
Tüm yöneticilerin. Tüm şirketin. Bu işi kolaylaştımak üzere araçlar, prosedürler, eğitimler vb düzneleyen departman-> İK. Ama bu işlerin sahibi tüm şirket. O halde, ilgili kişiler “İK istedi” diye değil, kendi işleri olduğu için “Performans Yönetimi” yapmaları gerekir.
Eskiyen terminoloji
Eğitimler, liderlik gelişim programı, öneri sistemi, performans değerlendirme gibi süreçleri anlata genel terimler, ortaya koymaya çalıştığınız yine bu konudaki yeni, size özgü, sonuç odaklı işlerin önüne engel olarak çıkabilir. Kimbilir her biri hakkında ne tür paradigmalar var, kimlerin aklında.
Çalışanların ve yöneticilerin birçoğunun kafasında yerleşik olan “eğitim” ile sizin tanımladığınız, yaşatacağınız farkı olabilir. Eski terim, yeni heyecanı söndürmesin. İşlerinize isimler takın. Örneğin Boyner Grup’ta Liderlik Gelişim Programı-> BİG, eğitim sistemi BANG, Çalışan Etkinlikleri-> Boynerişim, Gönüllülük Programı -> BGG…
Yeni isimle, size özgü olanın tanımını yapmış oluyorsunuz. İçini istediğiniz gibi dolduruyorsunuz, geçmiş deneyimler ayaklarınıza dolanmadan.
Ürün yönetimi
İK’nın bundan sonraki en önemli görevi de bu şekilde yarattığı ürünlerin yönetimini yapmak. Bizler kullanıcı olarak bir markayı tüketirken, onun piyasa ismini biliriz, markanın arkasındaki Falancaoğullar Hazır Giyim A.Ş.’yi çoğunlukla duymayız. İK da ürünleri çıkaran firmaysa, yönettiği markalar çalışana ulaşır. Her pazarlama biriminin alışık olduğu gibi, bu ürünlerin isimlendirilmesi, paketlenmesi, lansmanı, kullanıcılara ısındırılması, ürün ömrünü tamamlamadan yeniden lansmanı gibi işler yapar İK departmanı. Bu da basbayağı iletişim ve pazarlama yönetimi işi.
İdil Türkmenoğlu Twitter hesabına ulaşmak için
tıklayın