Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
STRATEJİ

İletişimde ana performans göstergesi saygıdır

11 Nisan 2016 , Pazartesi 10:33
İletişimde ana performans göstergesi saygıdır
hakan@senbir.gs

İletişimin ana amaçlarından biri iknadır. Aslında son tahlilde, tek amacının bu olduğu kadar bile iddialı olabiliriz. Hangi konuda mesajı alanı ikna etmek istediğimize bağlı olarak, iletişim disiplininin yapısı da değişkenlik gösterir. Algıda değişiklik, kimlik sistemine yönelik bir mesajın kabul görmesi, tüketiciyi satış noktasına çekmek, paydaşlara yönelik bir mesajın kabulü; ya da kurumun ve markanın varlık sebebini ortaya koymak gibi pek çok farklı amaçla iletişim stratejisi geliştirmek hedeflenebilir. 
 
Bu konuda asıl sorunsal, bu amaçların hepsinin ana amaç olarak görülmesi ve aslında mikro hedeflerin birer makro hedef gibi kabul edilerek çalışılmaya başlanmasıdır. Oysa makro ölçekte, ana hedef, çok iyi bildiğimiz, hatta ilkokulda öğrenilen bir kavramın ta kendisidir. Bu kavram, “Saygı”dan başka bir şey değildir.
 
Yapılan pek çok çalışma açıkça göstermektedir ki, üst hedef olan saygı oluşturulduktan sonra, alttaki mikro hedeflerin tamamında başarı gelmektedir. Kuruma ve markaya duyulan saygı, marka öz varlığını da, satışları da, tüm paydaşlar düzeyinde itibarı da, pazarlık gücünü de, çalışan tercihlerini de beraberinde etkilemektedir.
 
Pazarlama ve markalar dünyasından bir an için sıyrılarak, farklı meslek gruplarına bakalım. Hangi meslek grubu olursa olsun, çatıda sağlanması gereken “saygı” oluşturulamadığı sürece ikna süreci tehlikeye girer. İkna sürecinin tehlikeye girmesi de zaman kullanımını, maliyeti ya da ürünün fiyatını olumsuz olarak etkiler. Mühendislik ve tıp gibi en müspet bilim dallarında bile, hizmeti alanda “saygı” oluşturulamamışsa, ikna psikolojisi ters yönde çalışır.
 
Kendi mil puanlarını artırmak dışında, dinleyene pek katkısı olmayan guruların kafa karıştıran yaklaşımlarından kurtularak bakarsak, saygının ana bileşenlerini ilkokulda öğrendiğimizi görürüz:
 
1. Mesleki yeterlilik
2. Etik konusunda kırmızı çizgiler ve sağlam duruş
3. Pozitif tutum
4. Etkili iletişim
 
Bunlar “Saygı”nın olmazsa olmazlarıdır. Bunları gerçekleştirip, üzerine bir de yeni bir element icat eden olursa, o kişi tarihe geçer.
 
Tüm bunlar pazarlama ve markalar dünyası için de geçerlidir. Bu nedenle, iletişimde ana performans göstergesi, mesaj alanda oluşturduğumuz saygıdır.
 
Marka kimlik sistemini, reklamı, basın haberlerini, interaktif sihirbazlıkları, satış noktasında deneyimi, CRM ve benzeri her türlü platformu gerçekleştirmeden önce, şu basit soruyu sormakta fayda var: 
 
KURUMUM, MARKAM NE KADAR SAYGIN?
 
 
Hakan Senbir Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Hakan Senbir Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları