Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
FARK YARATMAK

(WEPs)’in yedi prensibinde buluşalım

12 Mart 2015 , Perşembe 09:11
(WEPs)’in yedi prensibinde buluşalım
dilekc69@gmail.com

Şubat ayında “Güçlü kadın, güçlü Türkiye” başlığı ile yazdığım yazıda Birleşmiş Milletler Global Compact Türkiye çatısı altında oluşturduğumuz  Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu‘nun yaptığı çalışmaları anlatmış ve Mart ayı içerisinde bu çalışmaların daha da ivme kazanarak artacağından bahsetmiştim. 
 
Mart ayı gerçekten de bu konuda oldukça yoğun bir gündemle başladı ve devam ediyor.  Bu çalışmaların içinde en önemlilerinden biri de hiç kuşkusuz 6 Mart 2015 tarihinde Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), UN Global Compact ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (Sustainable Stock Exchanges Initiative-SSE) iş birliğiyle kadın-erkek eşitliği ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi konularında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen Gong Töreni’ydi. 
 
 
Bu organizasyon Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 20’nci yıl dönümü çerçevesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde, Mart ayının ilk haftası boyunca bütün dünyada borsaların açılış veya kapanış gong törenlerinde bir çok ülkede de aynı adla yapıldı. “Eşitlik için Borsa Gongunun Çalınması” (“Ring the Bell For Equality”) adı altında düzenlenen bu etkinliklere bu yıl Borsa İstanbul’la birlikte Bombay, Mısır, Nasdaq, Nijerya, Santiago, Stokholm ve Varşova borsaları da katıldı.

Toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin artırılmasına ve kadınların ekonomik alanda güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla yapılan bu törende, Yeşim Tekstil olarak bizim de aralarında bulunduğumuz, Coca Cola İçecek, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş., Zorlu Holding, Anadolu Efes gibi 18 kurum, UN Women ile UN Global Compact  tarafından ortaklaşa oluşturulan "Kadının Güçlenmesi Prensipleri"ni (WEPs) imzaladı.  Dünya çapında 1000’e yakın imzacısı bulunan WEPs’in Türkiye’den yeni imzalayan  bu 18 şirket ile birlikte toplam 41 imzacısı oldu. Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkelerinin içeriği ise aşağıdaki 7 prensipten oluşuyor:

  • Cinsiyet eşitliği için üst düzeyde kurumsal liderlik oluşturulması,
  • İşyerlerinde kadın ve erkeklere adil davranılması, insan haklarına saygı gösterilmesi ve desteklenmesi, ayrımcılık yapılmaması,
  • Tüm kadın ve erkek çalışanlara sağlık, güvenlik ve refah sağlanması,
  • Kadınlar için eğitim, öğretim ve mesleki gelişimin teşvik edilmesi
  • Kurumların, tedarik zincirlerinin ve pazarlama uygulamalarının kadınları güçlendirilecek şekilde geliştirilmesi,
  • Toplumsal girişimler ve destekler yoluyla eşitliğin artırılması,
  • Cinsiyet eşitliğini sağlama konusundaki gelişmelerin ölçümü ve raporlanması.

Sizlerle yapılan bu  Gong Töreninde yapılan konuşmalardan çarpıcı bazı bilgileri de paylaşmak istiyorum.

Borsa İstanbul Genel Müdür Vekili Hüseyin Zafer,"2014 yılı Kasım ayı verilerine göre, ülkemizde kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 30,5, istihdam içindeki payı ise sadece yüzde 26,6 düzeyindedir. Söz konusu istatistikler, ülkemizde ekonomik hayatta cinsiyet eşitliğini sağlamak noktasında daha hızlı hareket etmemiz gerektiğini göstermektedir. Bu noktadaki girişimlerimizle sosyal adaleti güvence altına almanın yanında Türkiye'nin ekonomik kalkınması için gerekli insan kaynağını da kazanmış olacağız. Unutulmamalıdır ki kadınlarımızın hak ettikleri şekilde yer almadıkları bir iş hayatı, sosyal yaşam ya da gelecek yarım kalmış olacaktır. Kamu sektörünün toplam istihdam içindeki payının sadece yüzde 13 olduğu düşünüldüğünde, Türkiye'de kadın erkek eşitliği konusunda özel sektöre, dolayısıyla şirketlerimize büyük sorumluluklar düştüğü açıkça görülmektedir."  

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve UN Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi Güler Sabancı, “Kadınların ekonomiye katılımı sadece bir insan hakları meselesi  değil. Bugün dünyada kadınları daha çok ekonomik hayata katarsak, yavaş büyüme trendine giren dünyanın daha hızlı büyüyeceğini hepimiz biliyoruz. Yönetim kurullarında daha fazla kadın olan, çalışma hayatındaki ekiplerde daha fazla kadın olanların daha başarılı olduğunu bu konuda  yapılan araştırmalar bize gösteriyor. “

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve UN Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yılmaz Argüden, “ Türkiye’deki yönetim kurullarındaki kadın oranı yüzde 22.  Kadının iş gücüne katılım oranı dünyada yüzde 51 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 30 civarında. Dünyanın en büyük 16. ekonomisi olan Türkiye'nin bu konudaki  performansı 142 ülke arasından 132. Buna rağmen toplumdaki satın alma kararlarının yüzde 70'i kadınlar tarafından veriliyor. Dolayısıyla kadınların gerek karar mekanizmalarına, gerek iş hayatına daha çok katarsak; o kadar daha refah düzeyimiz artacaktır. İş gücüne katılımda felaket durumda iken, yönetim kurullarına girmede ve CEO olmada hiç de fena bir durumda değil Türkiye aslında. Demek ki temel engel işe giriş."

UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gisladottir, “Türkiye'deki özel sektör kadınları güçlendirmek için fevkalede önemli kararlar alıyor. Kadınları bağlayan, aşağıya bastıran zincirlerin kırılması gerekir. Erkekler de bu mücadeleyi desteklemeli. BM 2030'u kadın erkek eşitliğine varma senesi ilan etti. Kadın erkek eşitliği 2030 yılında gerçekleşmiş olacak." dedi.

Bütün bu konuşmalardan da görülüyor ki  kadının iş hayatındaki yeri ile ilgili Türkiye’deki kamu ve özel sektördeki firmaların  daha çok yapacak işi var. Ne dersiniz? Bu ilkelere imza atıp, 7 prensibin altını dolduracak çalışmalar yapmak  neden sizin firmanız  için de önemli bir başlangıç olmasın? Gelin iş dünyası olarak (WEPs)’in bu yedi prensibinde buluşalım...

 

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
GALERİ
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları