Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
FARK YARATMAK

İletişimde İnovasyon

12 Nisan 2012 , Perşembe 09:49
İletişimde İnovasyon
dilekc69@gmail.com

Son zamanlarda iş dünyasında inovasyon kelimesiyle sıkça karşılaşır olduk. Günümüzde inovasyon kavramı, firmaların gündeminin en üst sırasına oturdu. Artık gelecek odaklı her firma, kendini inovatif bir firma olarak konumlandırmaya çalışıyor. Dünyadaki trendler, teknolojiye ve müşterilerin beklentisine paralel olarak hızla değişiyor. Yeni trendleri yakalamak, hatta yeni trendler yaratabilmek için sürekli yenilik peşinde koşmak gerekiyor. İnovasyon eskiden bir dahinin tek başına bir şey icat etmesi veya akıllı birinin bir fikri alıp ticari faydaya dönüştürmesi olarak görülüyordu. Bugünün iş dünyasında ise inovasyon bir kerelik değil, tekrarlanabilir, sistemleştirilebilir ve şirketlerin yapısına yerleştirilebilir bir süreç haline geldi.

Son yıllarda yaratıcılık ve inovasyon hayatın her alanında olduğu gibi iletişim sektöründe de çok önemli bir hale geldi. Bilgiye kolayca ulaşabildiğimiz günümüzde firmaların kurumsal iletişim alanında yaptıkları iletişim çalışmalarıyla öne çıkması ve rakiplerinden ayrılabilmesi, ancak farklılaşma ile mümkün olabiliyor. İletişimde sürdürülebilir bir gelişme ve başarı hedefleyen kişiler ve kurumlar yeni, farklı, yaratıcı fikirler ve projeler üretmek zorundalar. Çünkü artık düşünülmeyeni düşünmek, yapılmayanı yapmak, hayata geçirmek hiç olmadığı kadar önemli.

Günümüzde bir markanın veya kişinin kendisini nasıl konumlandırdığı, marka ruhunun ve kişinin özellikle duygusal boyutta ne vaat ettiği, bu vaadini gerçekleştirmek üzere hedef kitlesine hangi ipuçlarını sunduğu da önemli bir algılama ögesi haline geldi. Bu algılama sürecini, hedef kitlenin değerleriyle ve kültürü ile uyumlu, duygulara hitap eden bir farklılaşma ve inovasyonla yönetmek ise rekabette öne geçmek için kişilere ve kurumlara önemli bir avantaj sağlıyor. 

İletişimde  inovatif yöntemlerle başarılı projeler, duyurular, ürün tanıtımları, ürün tutundurma çalışmaları ve marka yaratma stratejileri oluşturulabilir. Klasik yöntemlerin yanısıra rakiplerin görmedikleri denenmemiş iletişim alternatiflerini kullanarak yaratıcı çözümler bulanlar hiç kuşkusuz farklılaşacaklar. Özellikle bunu algılama yönetiminin parametreleriyle uyumlu bir paralellikte yapabilenler, bu süreçte bir kaç adım önde olacaklar.

İnovasyon, iletişimin her alanında her fırsatta mutlaka kullanılmalı. İletişimciler, iletişim firmaları, görsel, işitsel, yazılı, dijital medya, medya planlama ve reklam ajansları artık müşterilerine daha iyi hizmet ve yeni iletişim kanalları yaratmak, sunmak durumundalar. Bunun için de tüm bu iletişim mecraları inovasyonla iç içe olmak zorundalar.

İnovasyon kültürünü oluşturma konusunda da iletişimcilere büyük iş düşüyor. Özellikle iletişimcinin hizmet verdiği kuruluşta bu konuda bir alt yapı ve kültür oluşturması, bu sürece liderlik etmesi kurumun iş yapış şekillerinde inovasyona odaklanması için kritik bir faktör. Kurumu iyi tanıyan bir iletişimci her şeyden önce bir iç iletişim stratejisi ile bu konuda neler yapacağını belirlemek durumunda. İç iletişimin bilinen tekniklerinden çok bu konuda da yaratıcı çözümler oluşturarak çalışanların dikkatini çekmek inovasyon kültürünü oluşturmak üzere önemli bir adım olacaktır.

İkinci büyük adım ise bu konudaki çalışmalarda başta CEO’nun ve üst yönetimin desteğini almak olmalıdır. Firmaya özgü kurgulanan iç iletişim stratejisi üst yönetim tarafından da sahip çıkılmalıdır. Çünkü uzun soluklu bu yolculukta süreklilik ancak kararlı bir yönetim ve başarılı bir iletişim çalışması ile sonuca ulaşır.

Üçüncü aşamada iç iletişim stratejisi olarak hazırlanan inovasyon yaratma kültürü artık dışarıya da açılmalıdır. Kurumun iç yapısında belli bir seviyeye gelen bu kültür, firmanın paydaşları ve kamuoyunda yapılan  yaratıcı çalışmalarla da desteklenmelidir. İnovasyon ruhu ile fark yaratmak istiyorsak mutlaka kurum ile birlikte paydaşlarını da bu konuda belli bir noktaya getirmeliyiz.   

Kısacası inovasyon bir iletişimcinin gündeminde sürekli olması gereken bir konu. Bu yüzden iletişim mesleğini seçecek gençlere de üniversite eğitimlerinde inovasyon kültürü ve yaratıcılık konusunda dersler konularak onları daha okul yıllarından itibaren bu kültürle tanıştırmak gerekiyor. Bu kültürü ne kadar yaygınlaştırıp, kişilerin özümsemesini sağlayabilirsek farklılaşma için adım atmış oluruz.

İletişimde gelecek inovatif olup, fark yaratanların olacak....

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları