İletişim dünyasında bir konuyu ifade ederken, bir mesajı karşı tarafa ulaştırırken kullanılan görseller, tasarımlar iletişimin başarılı olması ve istenen etkiyi yaratması açısından kritik önem taşır. Doğru görsellerle, doğru boyutlarla ve anlatılmak istenen konuyla anlamlı bağlantılar kurularak oluşturulan tasarımlar, hedef kitlemizde istenen algıyı oluşturmamıza yardımcı olur.
Özellikle son yıllarda her geçen gün daha da artan dijital iletişim platformları ile görsel seçimi daha da önemli hale geldi. Özellikle eski okuma alışkanlıklarının değişmesi, yeni neslin daha az okuması ve kendilerini yazarak değil de sembollerle, fotoğraflarla ifade etmeleri nedeniyle görsellik daha fazla hayatımızın içinde.
Dijital yaşamla birlikte her gün maruz kaldığımız bilgi bombardımanı ile etkileşim için çok daha kısa zamanımız var. Bu kadar hızla gelen bilgiyi yoğunluktan dolayı bir zaman sonra algılamamaya başlıyoruz. Günümüzde internet de geçmişe göre daha hızlandı ve biz artık kaliteli görsellere ulaşmak için teknolojik anlamda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Basın bültenlerinin maillerle iletilmeye başlandığı o ilk zamanlarda yüksek çözünürlüklü görseller, videolar paylaşıldığında medya kuruluşunun teknolojik alt yapısı yeterli değilse büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Günümüzde ise artık görsel içeriği de yazılı içerik kadar hızlı iletebiliyoruz. Böylelikle teknolojik sorunlarla karşılaşma olasılığımız azaldı.
Diğer yandan görsel olarak verilen mesajların daha çok paylaşıldığını, daha kolay anlaşıldığını, daha yüksek etkileşim sağladığını biliyoruz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bir görseli saniyenin 10’da 1’i sürede anlayabilirken, 200-250 kelimelik bir metni 60 saniyede okuyabiliyoruz. Bu yüzden imajlarla mesajınızı vermemiz daha kolay ve daha akılda kalıcı oluyor. Özellikle sosyal medyada bu yöntemi kullanmak etkileşimi de arttırıyor.
Tüm bu nedenlerle de bu konuda mesajlarını hedef kitlelerine ulaştırmak isteyen iletişimciler artık bir konuyu uzun uzun metinlerle anlatmak yerine fotoğraflarla ya da infografikler oluşturarak, bilgileri hap şeklinde basit ve yalın bir şekilde sembollerle anlatarak hedef kitlelerine ulaştırmayı tercih etmeye başladılar.
Ancak unutmamak gerekir ki iletişim bir bütündür ve yazının da sözün de görsel kadar önemi vardır. Nasıl ki bazı bilgiler görselle daha iyi aktarılabilirse bazı bilgiler de yazı ile sözle daha doğru ve etkili aktarılırlar. Her ne kadar hedef kitlelere görsel olarak ulaşmak geçmişe göre önemliyse de yazılı, sözlü ve görsel iletişim tekniklerinin hepsini bir arada dengeli bir şekilde ve yerine göre kullanmak daha çok tercih edilmelidir.