Günümüzde iletişimin her alanında olduğu gibi kurumsal dergicilikte de büyük bir değişim yaşanmaya başlanıyor. Artık daha çok firma, kurum dergisi çıkartarak hem çalışanlarına hem de hedef kitlelerine kendini ifade etme yolunu seçmeye başladı.
Kurumsal dergiler, kurum içi ve dışındaki hedef kitlelere ulaşmada son derece önemli iletişim kanalları arasında yer alıyor. Belirli periyotlarda hazırlanarak hedeflenen tüm noktalara ulaştırılan bu yayınlar, sadece kurumun yaptığı çalışmaları aktarmak için değil sosyal etkinlikler açısından da kurumun faaliyetlerini duyurabilmede ve iletişim çabalarını desteklemede çok etkili bir rol üstleniyor.
Kurum olarak başarılı bir iletişim platformu yaratmak için duymadıklarınız ya da görmedikleriniz ile de iletişim kurmalı, bir organizasyon içerisinde birlikte olduğunuzu hissetmelisiniz... Hedef kitlenin yapısına uygun bir konseptle hazırlanan bir dergiyle, bilgilendirici, bütünleyici ve paylaşımcı bir ortam yaratarak okurla kurum arasında bir iletişim köprüsü kurulabilir. Böylelikle aidiyet duygusu da oluşturularak hedef kitleyle daha kalıcı ilişkiler kurma fırsatı da yakalanacaktır.
Peki o zaman başarılı bir kurumsal dergi yaratmak için neler yapılmalı?
*Hedef kitlenizi tanımlayın. Derginizin ismini, mizampajını ve içeriğini mutlaka tüm bunları göz önünde bulundurarak belirleyin. Unutmayın çalışanlarınızın doğum günleri, evlilik törenleri gibi kurum içinde büyük merakla okunan haberler, kurum dışındaki hedef kitlelerinize hiç çekici gelmez. Yayın organınızı mutlaka kurum içine ve dışına olmak üzere iki farklı konseptle hazırlayın.
*Yayınınızın adı kurumuzu yansıtan, kolay hatırlanabilir ve türkçe kelimelerden oluşmalı.
*Kurumsal dergilerin gücü, okuyucusunu ilgilendiren konuları, metinle, fotoğrafla ve illüstrasyonlarla vermesinden kaynaklanır. Bu yayınlar, kolay okunabilir olmalı ve ilgili olmayan kişilerin bile dikkatini çekebilecek şekilde tasarlanmalıdır. Bu nedenle mutlaka bu konuda uzman bir kadro ile çalışılmalıdır.
*İster kurum içi ister kurum dışı yayın olsun mutlaka içerik belirlerken başkalarının fikirlerine de başvurun. Eğer yayını hazırlatmak için dışarıdan uzman bir kuruluştan hizmet alıyorsanız, kurumunuzu temsilen bir iki kişi de mutlaka bu yapının içinde olmalı. Çünkü bir kurumu en iyi o kurumda çalışanlar tanır. Bu açıdan hazırlık aşamasında profesyonel ve duygusal bakış açısına bir arada yer vermek yayınınızın gücünü arttırır.
*Kurumsal yayınınız sadece size özgü olsun. Çok beğendiğiniz başka bir yayın sizin kurumunuzun yapısı ile örtüşmeyebilir. Kurumlar sadece ürün ve hizmet değil, kültür ve değer de üretirler. Bu yüzden içeriği ve bölüm başlıklarını oluştururken kurumun vizyon, misyon ve stratejileriyle paralel özgün bir yapı oluşturun ki kurum kültürünüzü okuyucuya ulaştırabilesiniz.
*“Kopyala – yapıştır çağı”nda içeriğin önemi her geçen gün daha da artıyor. Yayınınızda yer verdiğiniz konuları birebir haber kaynağı ile görüşerek yapmak sizi farklılaştırır. Bu yüzden okuyucunuza internet üzerinden kopyalanıp alınarak hazırlanmış haberler yerine taze yaşayan haberler sunun.
*Çalışanların yönetime katılması, kendini kuruma ait hissetmesi önemlidir . Çünkü kendilerini kurumun bir parçası gibi hisseden çalışan motive olur. Bu yüzden kurum içi yayınlarda biz bir aileyiz imajını oluşturmak gereklidir. Bu nedenle bu yayınlarda daha samimi ve içten bir dil kullanın. Dergi ve gazetenizde sadece olumlu haberleri değil, sorunları da paylaşın. Çünkü aileler herşeyin iyisini kötüsünü paylaşır ve birlikte ayakta kalırlar.
*Dergilerin daha kaliteli malzemelerden hazırlanması onların daha uzun ömürlü olmalarını ve saklanmasını sağlar. Bu yüzden yayınınız için kaliteli bir kağıt belirleyin. Baskısının temiz ve net olması için de matbaa seçiminde de ince eleyip, sık dokuyun.
*Kurumsal yayınların sürekli olması ve belli periyotlarda çıkması önemlidir. Okuyucunuzu kaybetmek istemiyorsanız belirlediğiniz yayın periyotuna bağlı kalın. Okuyucunuza yayınınızı mutlaka tam zamanında ulaştırın.
*Kurumsal yayının dağıtım şekli de önemlidir. Firma içi veya firma dışına nasıl dağıtım yapacağınızı önceden belirleyin. Dağıtım için önceden tecrübe edilmiş doğru kanalları seçin. Aksi halde onca emek vererek hazırlanan derginiz daha okuyucu ile buluşmadan çöp olabilir.
*Yayında kullanacağınız görsellerin kalitesi çok önemlidir. Unutmayın ki hedef kitleniz kim olursa olsun yazıyı okumadan önce ilk olarak fotoğraflara odaklanacaktır. İyi, üstünde düşünülmüş, içerikle uyumlu, kaliteli bir fotoğraf yazıyı okutmak için önemli bir anahtardır.
*Derginizi mutlaka dijital ortamda da okuyucu ile buluşturun. Unutmayın özellikle gençler dijital ortamda olmayı tercih ediyorlar.
Bu konuda Yeşim Tekstil’de hem kurum içine hem de kurum dışına yönelik “Önce İnsan” adı altında iki ayrı yayın çıkarma sorumluluğunu üstlenen biri olarak yıllar içinde ben de bir çok tecrübe edinme fırsatı buldum. Ama dergi çıkarma işinin tecrübenin yanısıra aynı zamanda özen ve emek de isteyen bir iş olduğuna inanıyorum. 15 yıldır ekip olarak dergimizin içeriğini, görsel kimliğini oluşturmak ve zenginleştirmek bunun yanısıra da okuyucu kitlemizi artırmak için emek harcıyoruz. Tüm bu emeklerimizin karşılığını da okuyucularımızdan bize gelen olumlu tepkilerle aldığımızı düşünüyorum.
Dergimizin bu ay sonunda çıkacak olan sayısında 15.yılımızı kutlayacağız. Dile kolay tam onbeş yıldır Önce İnsan’ ı okuyucularımızla buluşturuyoruz. Bu vesile ile Türkiye’de kurum dergisi olarak bu kadar uzun yıllardan bu yana hiç ara vermeden çıkma başarısını gösteren sayılı dergiden biri olmanın gururunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Dergimize dijital ortamda www.onceinsan.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.