Firmalar, müşteri memnuniyetinin olduğu kadar çalışan memnuniyetinin de değerini anlamaya başlıyor. Başta uluslararası büyük şirketlerde olmak üzere iç iletişim, bir çok firma için artık önemli bir gündem maddesi olmaya başladı. Çünkü çalışanlar, bir kuruluşun çabuk, güçlü ve dolaysız şekilde etki edebileceği en önemli hedef kitlelerinin başında geliyor.
Günümüzde sadece finansal başarıya odaklanıp iç iletişimine önem vermeyen kurumların, içten çökmeye başlayarak bir süre sonra finansal kazançlarını da kaybetmeleri kaçınılmaz. Çünkü başarılı bir iç iletişim beraberinde başarılı iş performansını ve itibara olumlu katkıları da getiriyor.
Kurum içi iletişim kanallarının kuvvetli olduğu firmalarda, sosyal aktiviteler ve çeşitli iç iletişim faaliyetleriyle kendilerine verilen değerin farkında olan çalışanlar, canla başla çalışıp performansları ile kurumun itibar kazanmasına katkıda bulunuyorlar. Kurum bu şekilde itibar kazanırken, çalışanlar da itibarı yüksek bir kurumda çalışmanın verdiği özgüven duygusunu yaşıyorlar. Çalışan olmadan kurumsal itibarın güçlü olması; iç iletişim olmadan da çalışanların kurumsal itibar sürecine katılması mümkün değil.
Peki iyi bir iç iletişim için olmazsa olmazlar nelerdir?
*Her şeyden önce kurumun iç iletişim sürecini nasıl yürüteceğini net bir şekilde belirlemesi gerekir. İç ve dış iletişim birbirini tamamlayıcı olmalı ve iç iletişim stratejisi mutlaka firmanın genel iletişim stratejisine paralel olarak belirlenmeli.
*İletişimde kullanılan dil içten ve samimi olmalı.
*İç iletişimde çalışanlar seyirci değil, oyunun önemli bir parçası olmalılar. Onlara da söz hakkı verecek iletişim platformları yaratılmalı.
*İç iletişim faaliyetleri kurum kültürü ile de uyumlu olmalı. Firmanın kültürü ile uyumlu olmayan faaliyetler istenen etkiyi yaratmaz.
*Çalışanlar da kadın-erkek, yaş, kültür düzeyi ve beğenilerine göre kendi içinde gruplara ayrılmalı ve faaliyetler her hedef kitleye özel ayrı iletişim kanalları seçilerek yapılmalı.
*Hedef kitle içinde sadece çalışanlar değil, onların eşleri, çocukları da olmalı. Özellikle biz bir aileyiz diyen firmalar çalışanların ailelerini de ailenin bir parçası olarak görmeliler.
*İç iletişimde aynı mesajlar mutlaka farklı iletişim enstrümanlarıyla ve çalışanların değerleri ile uyumlu olarak verilmeli.
*Firmayla ilgili olumlu ya da olumsuz bilgiler ilk olarak çalışanlarla paylaşılmalı.
*Kurumsal İletişim, İnsan Kaynakları Departmanı ile mutlak birliktelik ve ortaklık içinde olmalı. Her iki departmanın yaptıkları birbirini tamamlamalı, aynı mesajları vermeli.
*Çalışanlar artık daha fazla şeffaflık bekliyor ve yöneticileriyle yakın iletişimde olmayı, onlarla daha fazla şey paylaşarak yönetime katılmayı istiyor. Bunun için de çalışanların yönetime kolayca ulaşabileceği iletişim kanalları oluşturulmalı.
*Tüm iletişim süreci firmadaki üst yönetim ve yöneticiler tarafından da desteklenmeli.
*Çalışanlar için yapılan organizasyonlar tek düzelikten uzak ve yaratıcı olmalı.
*Çalışanların ve yöneticilerin biraraya geldiği, bilgi alışverişinde bulunma fırsatı yaratan periyodik toplantılar yapılmalı, çalışanlarla yeni strateji ve hedefler paylaşılmalı.
*Kurum içi bültenler, dergiler yoluyla şirket içerisindeki güncel konular, sosyal aktiviteler, basında çıkan haberler, işe yeni başlayan personel bilgileri, doğum günleri vb. çalışanlarla paylaşılabilinir. Firma içerisinde kurulacak intranet veya portalla, duyuru ve elektronik panolarla da güncel bilgiler çalışanlarla paylaşılmalı.
*Çalışanlarla iletişimde sosyal medya da kullanılmalı.
*Grup çalışmaları ve takım aktiviteleri gibi toplu iletişimi güçlendirmeye yönelik faaliyetler organize edilmeli.
*Bir departmanın elde ettiği bir başarının kutlanmasının yanısıra yılbaşı, bayram gibi özel günlerde tüm personelin katıldığı kutlamalar yapılmalı.
Tüm bu iç iletişim çalışmalarını hayata geçirebilen bir kurumda çalışan personelin motivasyonu artacak ve kendini çalıştığı kuruma ait hissedecektir. Böylelikle hem kendi başarısını artıracak hem de kurumunu daha iyi temsil edecektir. Bu durumda hem kurum hem de çalışan için bu kadar getirisi olan iç iletişim faaliyetlerine daha fazla önem vererek kurumsal itibarı güçlendirmeye ne dersiniz?