Bu satırlar aracılığı ile 2013 yılının Kasım ayında “Bir iç iletişim hikayesi başlıyor...” daha sonra da Ağustos 2015’te de “Kadın değişirse, toplum değişir” başlıklı yazılarımı paylaşmış ve Yeşim Tekstil Kadın ve Çocuk Kulübü ve Uludağ Soroptimist Kulübü olarak birlikte hayata geçirdiğimiz Kelebeğin Dünyası projesi ile ilgili sizlere bilgiler vermiştim.
O günden bu yana aradan geçen zamanda projemizde oldukça önemli bir yol katettik. Sevgi ve umutla düşlediğimiz, her aşamasında heyecan duyup ulaşmak için var gücümüzle çalıştığımız Kelebeğin Dünyası projesinde bugüne kadar yaptıklarımızı, geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir organizasyonla kamuoyuyla paylaştık. Kelebeğin Dünyası projesiyle 2015 yılında Avrupa Uluslararası Soroptimist Eylem Fonu’ndan aldığımız 5 bin Euro’luk hibenin ardından verdiğimiz taahhütü yerine getirmek için düzenlediğimiz bu paylaşım toplantısına, projeden şimdiye kadar yararlanan kadınların yanı sıra, iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı. Program boyunca projeyi tanıtan filmin yanı sıra, projeden faydalanan kadınların düşüncelerini içeren röportajlara ve proje paydaşlarının konuşmalarına yer vererek bu projenin yaygınlaşması için iş dünyasına çağrıda bulunduk.
Türkiye’de en fazla kadın çalışan istihdam eden şirketlerden biri olan Yeşim Tekstil’in, kadınların toplumdaki statüsünü yükseltmek amacıyla çalışmalar yapan Uludağ Soroptimist Kulübü ile birlikte hayata geçirdiği “Kelebeğin Dünyası” projesi ile kadınların sağlık, hukuksal haklar, aile/kişisel gelişim konularında farkındalığını arttırmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar “Kadın ve Sağlık”, “Kadın ve Hukuk”, “Kadın ve Aile/Kişisel gelişim” üç ana başlığı altında gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle, kadınların farkındalıklarının arttırılmasına yönelik çalışmalar yaptık. Proje kapsamında şimdiye kadar kadınların hukuksal haklarından, gıdaların doğru kullanımına kadar farklı konularda eğitimler düzenlendi. Yine proje kapsamında, Uludağ Soroptimist Kulübü’ne üye olan meslek sahibi kadınlar kendi alanlarında Yeşimli kadınlara ücretsiz eğitimler verdiler, bu eğitimleri bire bir gönüllü danışmanlıklarla da desteklediler. Ayrıca kulüp üyesi olmayan başka uzmanlar, fikir liderleri hatta ünlü konuklarımız oldu.
Projemizin ikinci yılını ise çok güzel bir işbirliği ile kutladık ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nı da yanımıza alarak yeni bir yola daha çıktık. 2016 yılının başından bu yana TEGV Bursa Öğrenim Birimi’ne çocuğunu getiren annelere çeşitli eğitimler verdiğimiz “Çocuğumla birlikte geleceğe ilerliyorum” programını başlattık. Böylece Kelebeğin Dünyası Yeşim Tekstil’de başladığı yolculuğuna Bursalı kadınlara da umut olacak şekilde başka bir mecrada devam etmeye başladı. Sertifika programı kapsamında Uludağ Soroptimist Kulübü üyesi meslek sahibi kadınlar ve Yeşimli yöneticiler, çocuğu TEGV Bursa Öğrenim Birimi’nde eğitim gören annelere sağlık, hukuk, aile ve kişisel gelişim başlıkları altında çeşitli konularda eğitimler verdi. Eğitimler, Bursa TEGV Öğrenim Birimi’nde anneler çocuklarını etkinliklere bıraktıktan sonra gerçekleşti. Projenin bu bölümünde yaklaşık 70 kadına yönelik yapılan bu eğitimlerin sonunda 4 Haziran’da yapılacak bir törenle anneler sertifikalarını alacaklar. Yaklaşık 7 ay süren eğitimler boyunca TEGV’li annelere 23 farklı konuşmacı 69 saat eğitim verdi.
Kelebeğin Dünyası projesinin tamamı kapsamında ise şimdiye kadar; 63 farklı konuşmacı toplam 137 saat eğitim verdi. 3149 kadın bu eğitimlere ücretsiz katıldı. Yeşimli kadın çalışanlara konusunda uzman kişiler tarafından toplam 81 saat gönüllü danışmanlık hizmeti verildi. 585 kadın bu ücretsiz danışmanlık hizmetinden yararlandı.
Neden “Kelebeğin Dünyası”?
Kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük sonuçlar doğurabilmesine verilen addır. Bu projede Edward N. Lorenz’in “kelebek etkisi” kuramındaki kelebeği kadınlarla özdeşleştirdik. Kelebeklerin sakin ve sistematik kanat çırpışlarıyla bir şeyleri değiştirebileceğinden yola çıktık. Bu konuda attığımız her adımın farklı noktalara dokunarak sonunda kelebek etkisi yaratıp toplumda cinsiyet eşitliği konusundaki algıları değiştirmeyi hedefledik. Bu sebeple projeye Kelebeğin Dünyası adı verildi.
Bir kelebeğin kozasından çıkış serüveni baştan aşağı bir çaba örneğidir. Kelebek, kozasında önce küçük bir delik açar, o deliği büyütmek için var gücüyle çabalar ve dışarı çıkar. Dışarıda onun için yeni bir hayat başlar. Tıpkı doğadaki kelebekler gibi, biz de hayatlarına dokunduğumuz kadınlara kozalarından çıkmaları için bir yol açtık, bildiklerimizi anlattık. Birlikte eğlendik, birlikte öğrendik. Bundan sonra da kadınlarımızın belirli konularda farkındalıklarını arttırmaya yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek, ta ki her biri kendi kanatlarıyla uçmayı öğrenene dek...
Projemizdeki bundan sonraki hedefimiz önce Yeşim Tekstil’de sonra da TEGV’li anneler aracılığı ile Bursa’da yürüttüğümüz projemizi kelebek etkisi ile Bursa dışında da yaygınlaştırarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda daha fazla yol almak. Bunun için de her türlü desteği vermeye ve tüm tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız. Tek yapacağınız bize ulaşmak... Unutmayalım, “Kadın değişirse, toplum değişir.”