dilekc69@gmail.com
Sürdürülebilirlikleilgili farkındalık gün geçtikçe artıyor. Firmaların çalışan hakları konusundaki yaklaşımı, çevreye duyarlı olup olmadığı, topluma yönelik projeler yapıp yapmadığı her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Artık firmaların, kuruluşların gezegenimiz üzerinde bıraktıkları etkileri ve verdikleri zararları iletişim teknolojilerinin de gelişmesiyle günü gününe takip edebiliyoruz. Küresel çevre sorunlarından haberdar olmak şimdi çok daha kolay.
Sürdürülebilirlik artık firmalar için başlı başına ele alınması gereken bir konu. Bu nedenle bu kavramın tarihsel dönüşümünün yanı sıra insanların hayatlarına nasıl yansıdığı ve entegre edildiği de gittikçeönem kazanan diğer bir unsur. Bu çerçevede sürdürülebilirlik yaklaşımının daha fazla kişi tarafından bilinmesi ve anlaşılabilmesinde iletişimin kilit bir fonksiyonu var.Bu sebeple de iletişim ve sürdürülebilirlik konuları mutlaka birarada ele alınmalı ve bu konunun tüm hedef kitleler nezdinde duyurulması için de liderliği firmaların kurumsal iletişim departmanları yapmalı.
Bu çerçevede sürdürülebilirlik politikalarının oluşturulması ve uygulanması sürecinde sürdürülebilirlik yaklaşımının kurum yönetimine veçalışanlarına anlatılması, gönüllülüğün sağlanması, medya ilişkilerive diğer iletişim fonksiyonları aracılığı ile stratejik hedef kitlelerin gelişmelerden haberdar edilmesi vesürdürülebilirlik raporlarının uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanması gibi konularda iletişimcilere önemli görevler düşüyor. Tüm bu süreçte bu konuyla ilgili sadece neyin iletileceğine değil, aynı zamanda nasıl iletileceğine de odaklanmak gerekiyor. Bu yazımda sizlere bu konunun bir kurum kültürü olarak benimsenmesi için nelere odaklanmak gerektiğine dair örnekler vermeye çalışacağım.
* Herşeyden önce firma içinde sürdürülebilirlikle ilgili politikaların oluşturulması ve bu politikaların her yerde çalışanlarla paylaşılması gerekiyor. Politikalar ne kadar çok farklı iletişim aracıyla paylaşılırsa o kadar içselleştirilebiliniyor. Örneğin biz Yeşim Tekstil’de bu konudaki tüm politikalarımızı üretim içinde duvarlarda, panolarda, dergimizde, gazetemizde, iç portalımızda, web sayfamızda, her yıl hazırladığımız faaliyet raporlarımızda yayınlayarak farkındalık sağlamayı hedefliyoruz.
*Yine eğitimler bu konuda diğer önemli bir unsur. Tüm çalışanlara bu konudaki firmanın bakış açısını gösteren eğitimler vermek bunun iletişimini yapmak kurum kültürü yaratmada özellikle önemli. Örneğin biz bu konuda İnsan Kaynakları Departmanı ile ortaklaşa bir çalışma yapıyoruz. Sürdürülebilirlik ekibi eğitimleri verirken Kurumsal İletişim Departmanı olarak bizde bu konu ile ilgili haberleri yapıyoruz. Bu eğitimlerde verilen bilgileri değişik platformlarda, farklı şekillerde tekrar anlatarak algıda sürekliliği sağlıyoruz.
*Farkındalık yaratmada diğer önemli bir araç da görsel materyaller. Ne kadar çok farklı görsellerle bu konudaki mesajlarımızı paylaşabilirsek, çalışanlar nezdinde o kadar bilinç oluşturabiliyoruz. Bu nedenle mesajlarımızı afişlerle çalışanlara ulaştırıyoruz.
* Yine her yıl hazırladığımız Küresel İlkeler Sözleşmesi raporu aracılığı ile firmamızın insan hakları, çevre ve topluma dönük projelerini tüm kamuoyu ile birlikte çalışanlarımızla paylaşıyoruz.http://www.unglobalcompact.org/system/attachments/21620/original/Yesim_Global_Compact_Raporu_TR.pdf?1366977768adresinden raporumuza ulaşabilirsiniz.
* Firmamızda çevre konusunda yaptığımız çalışmaları showroom’larımızda hazırladığımız özel bir oda aracılığı ile hem çalışanlarımız hem de müşterilerimizle paylaşıyoruz.
* Zaman zaman firmada sürdürülebilirlik konusunda çeşitli yarışmalar yaparak çalışanlarımızın bu konudaki fikirlerini alıyoruz ve bu konuyu sürekli gündemde tutuyoruz.
* Yine dergimiz ve gazetemizin her sayısında firmamızın yaptığı insan hakları, çevre ve toplumsal projelere yer ayırarak firmamızın bu konudaki bakış açısını paylaşıyoruz.
* Gönüllülük konusunda eğitimler düzenleyerek çalışanlarımızı bilinçlendiriyor ve bu konuda çalışanlarımızı içine alan projeler üretiyoruz. Örneğin Türk Eğitim Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz TEV Şükrü Şankaya Eğitim Bursu’na fon yaratmak için çalışanlarımızla birlikte her yıl farklı bir etkinliğe imza atarak bursa fon sağlıyoruz.
* Her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde farklı etkinlikler yaparak, firmamızın bu konuya verdiği öneme dikkat çekiyoruz. Örneğin uzun yıllardır Dünya Çevre Günü’nde tüm çalışanlarımızın yeşil renk giyerek katıldığı partileryapıyoruz. Bu organizasyonlarda firmamızın çevre konusuna yaklaşımını tekrar tekrar paylaşıyoruz.
*Geri dönüşümün altını çizdiğimiz Yeşim Recyle ve doğa dostu kumaşlarla üretimini yaptığımız Yeşim Organic markaları için firma dışında yaptığımız pazarlama iletişimi çalışmalarına iç iletişim kısmını da ekliyoruz. Şirket içerisinde yaptığımız çeşitli afiş ve duyuru çalışmalarıyla bu konuya dikkat çekiyoruz.
Tüm bu ve benzeri çalışmaları arka arkaya yapıp, sürekliliğini sağladığınız taktirde sürdürülebilirlik konusundaki iletişim hedeflerinize ulaşıp bu konuda bir kurum kültürü oluşturmanız mümkün. Gelecekte bu çalışmaları uzun soluklu planlayarak sistematik bir şekilde yapıp sürdürülebilirliğini sağlayan iletişimciler, daima fark yaratacaklar.