Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
FARK YARATMAK

Toplumsal cinsiyet eşitliği için hep birlikte

16 Mart 2016 , Çarşamba 10:24
Toplumsal cinsiyet eşitliği için hep birlikte
dilekc69@gmail.com

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde birçok kurum ve kuruluş etkinlikler düzenleyerek kadın ve kadının toplumdaki yeri ile ilgili farkındalık çalışmalarına imza attı.  Bu yıl diğer yıllara göre bu çalışmaların kapsamının daha da genişlediğine tanık olduk. Birçok kuruluş sadece etkinliklerle değil  verdikleri  ilanlarla da bu konuya dikkat çekti. Toplum olarak bu konudaki bilincimizin her geçen gün daha da  yükseldiğini görüyoruz.  Özellikle son yıllarda kadınların yaşadığı sıkıntıların, maruz kaldığı şiddetin basın yayın organlarında daha çok paylaşılması hiç kuşkusuz bu konudaki farkındalığın artmasını sağlıyor. 
 
Ama farkındalığın sadece artması yeterli değil.  İşte tam da bu zamanda bu konuda fark yaratacak çalışmalara başlamak, aksiyon almak daha da önem kazanıyor. Her bireyin, her kuruluşun bu konuda yapacağı bir şeyler var ve herkes bu konuda harekete geçip, bir şeyler yapmalı.  
Türkiye’de özellikle son iki yıldır bu konudaki çalışmalar ivme kazandı. Kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin, özel şirketlerin farklı platformlarda bir araya toplanarak bir sinerji yaratmayı hedeflediğini daha önceki yazılarımda sizlerle paylaşmıştım. Bu çalışmalar topyekûn devam ediyor ve güzel gelişmelere tanık oluyoruz.
 
BM Global Compact Türkiye çatısı altında Şubat ayı sonunda Koç Holding ev sahipliğinde toplanan Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu, belirledikleri ortak hedefler doğrultusunda “Kadın güçlenirse, toplum güçlenir” sloganı ile 2016 yılında yapılacak çalışmaları belirledi. Yıl boyunca birçok çalışmaya imza atmayı planlayan grubun desteklediği en önemli organizasyonlardan biri de hiç kuşkusuz 8 Mart 2016 tarihinde Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), UN Global Compact ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi iş birliğiyle 2. kez düzenlenen Gong Töreni’ydi. 
 
 
“Hedef 2030’a Kadar Cinsiyet Eşitliği: Harekete Geç” çağrısı kapsamında “Toplumsal cinsiyet eşitliği” bilincinin artırılmasına ve kadınların ekonomik alanda güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen bu törende  özel firmalar Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri’ne uyacağına dair imza attı. 
 
Kadının Güçlenmesi Prensipleri, kadınların, tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla güçlenmesini hedefleyen özel sektörün küresel en önemli girişimlerinden biri. 2010 yılında UN Global Compact ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ortaklığında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunuyor. WEPs bu kapsamda, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye açıkça taahhüt vermelerini talep ediyor. 
 
Platforma 2015 yılı sonu itibariyle dünya çapında 1000’den fazla işletme imza atarak dahil oldu. Türkiye’de ise yeni imzacılarla birlikte WEPs imzacı sayısı 83’e ulaştı. Böylelikle Türkiye bu sayıyla dünyada en fazla WEPs imzacısına sahip  4. ülke konumuna yükselmiş oldu. 
 
“Kadının Güçlenmesi Prensipleri” çalışma hayatında ve sosyal hayatta kadının erkekle el ele olmasını 7 ilkeyle destekliyor. Önümüzdeki günlerde Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu tarafından çıkarılacak bir rehber kitapla bu 7 prensibe uymak için kurumların nasıl uygulamalar yapacağına dair bilgiler paylaşılacak. Ayrıca bu 7 prensiple ilgili iyi örnekleri olan kuruluşlar bu kitapta yer alarak yeni imzacılara esin kaynağı  olacak. 
 
Ekonominin kalkınması, rekabet gücünün yükselmesi, toplumun refahının artması kadının iş hayatında yerini güçlendirmesiyle mümkün. Toplumsal cinsiyet eşitliğine destek verildiği takdirde, ülkemizin de refahı artacaktır. Bu nedenle kurumlarımızda toplumsal cinsiyet eşitliğinin savunucusu olmalıyız. Biz iletişim profesyonelleri, kurum kültürü ve iletişim stratejilerini belirlemedeki etkin rolümüz çerçevesinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için temsil ettiğimiz ve danışmanlık hizmeti verdiğimiz kurumlardan başlayarak bu konuda yapılacak çalışmalara liderlik etmeliyiz...
 
 
 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
GALERİ
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları