Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
FARK YARATMAK

Kişisel itibarınızın mimarı sizsiniz

11 Eylül 2013 , Çarşamba 13:18
Kişisel itibarınızın mimarı sizsiniz
dilekc69@gmail.com

Günümüzde itibar yönetimi sadece kurumsal  firmalar için değil,  kişiler için de artık son derece önemli.  Bireyler aslında attıkları her adımla kendi itibarlarının mimarlığını da yapıyorlar. Özellikle internet üzerinde yapılan her şey kalıcı olarak itibarı etkiliyor. Bu etkinin olumlu mu olumsuz mu olacağı ise tamamen bizlerin elinde…

Saygı görme, değerli  ve güvenilir olma durumu olarak tanımlanan itibar, kazanılan bir değer. Başkalarının bizi takdir etmesi ile elde ediliyor. Bizim kendimizi övmemiz  ve iyi olduğumuzu iddia etmemiz itibarlı olduğumuz anlamına gelmiyor. İtibarlı bir kişi olmak istiyorsak da davranış şeklimize ve tutumlarımıza dikkat etmemiz  gerekiyor.  Her bireyin  kendine özgü farklılıkları ve  dinamikleri olsa da kişisel itibarın oluşturulmasında dikkat edilmesi  gereken  temel  faktörler var.

Güvenilir  ve şeffaf olun.

Kişinin söyledikleri  ile yaptıkları birbirini tutmuyorsa o kişiye güvenmek mümkün değil.  Güvenilir olmak için de tutarlı, dürüst olmak  ve mutlaka karşınızdaki insanın yüreğine dokunmak gerekiyor. Bu yüzden ilişki kurduğunuz kişilerle duygusal bağ kurabilmeniz ve kendinizi samimi bir şekilde ifade edebilmeniz çok önemli.

Duygusal zekanızı geliştirin.

Duygusal zekası yüksek olan kişiler  toplum tarafından daha itibarlı kişiler olarak algılanıyorlar. Bu özelliğe sahip kişiler sosyal yetenekleriyle, empati kurabilme, kendini ve çevresini motive etme, takım çalışmasına yatkın olma, problemleri çözme becerileri ve geleceğe dair umut besleme yönleriyle dikkat çekiyorlar ve insanlar tarafından çok seviliyorlar.  

Çevrenize, topluma sorumlu davranın.

Güvenilir olmak için sorumlu davranmak da çok önemli. Sorumluluklarından sorumlu olmak itibar getiriyor. Bu yüzden çevrenize ve topluma karşı  etik ve adil bir şekilde davranmak birinci önceliğiniz olmalı. Bunu yapmadan sadece göz boyamak için sosyal sorumluluk projeleri  içinde yer almak, gönüllülük çalışmalarına katılmak size itibar kazandırmaz.

İtbarı kısa vadede elde etmeyi düşünmeyin.

Bir çok kişi kısa vadede elde edeceği kazançlar üzerine yoğunlaşıyor.  Oysa kişisel  itibar, kişinin uzun yıllar yaptığı davranış ve tutumlarla oluşuyor.  Kısa dönemde kişinin gerçek olmayan, göstermelik tutum ve davranışları benimsemesi  itibarı zedeliyor. İtibarı kazanmak zor, ama kaybetmek de bir o kadar kolay. Kişilerin alt yapısı olmayan, süreklilik arz etmeyen, uzun vadeli ve tutarlı olmayan davranışları itibarı sağlamada yeterli değil. Kişisel PR’la bilinirlik, itibarla beğenirlik elde ediliyor.

Mutlaka dijital ortamda da kişisel itibarınızı yönetin.

Dijital ortamda bilginizi paylaşın, dürüst olun ve attığınız her adımın size nasıl geri dönüşü olacağını hesap edin.  Sosyal mecralarda belirli kitleleri rencide edebilecek yorumlardan ve rakiplerinizle ilgili fikir beyanlarından kaçının. Unutmayın dijital ortamın gerçek hayattan farkı kalıcılığı… Günlük yaşantınızda yaptığınız beyanatlar, hatalı işler sürekli karşınıza çıkmayabilir ama sosyal dünyada  yıllar yılı peşinizden gelebilir… Bu yüzden kontrol sizde olsun.

Hakkınızda ne konuşulduğunu sürekli olarak takip edin.

Gerek gerçek hayatta gerekse  dijital ortamda sizinle ilgili neler konuşulduğunu önemseyin. Bunları sürekli takip etmek ve olumsuz bir durum var ise önlem almak  kişisel itibarınızı yönetmek için son derece önemlidir.

Size yapılan eleştirileri önemseyin, hatalarınızdan ders alın.

Size yapılan bir eleştiride hemen savunmaya geçmeyin önce dinleyin daha sonra karşınızdaki kişiye kendi düşüncelerinizi iletin. Özellikle dijital ortamda size yönelik bir eleştiri veya yorum yapıldıysa zaman geçirmeden mümkün olduğunca yumuşak bir dille yanıt verin.  Dijital ortamda herkesin göreceği şekilde kimseyle tartışmaya girmeyin. Eğer gerçekten hatalıysanız da özür dileyin ve hatanızı bir daha tekrar etmemek için de gerekli önlemleri alın. 

İtibarınız için  kişisel algınızı da yönetin.

Karşınızdaki kişilerin değerleri ve kültürü ile uyumlu bir tutum içinde olmak algıyı yönetmede en önemli adımdır. Düşüncelerden çok duygulara hitap etmek, kendinizle ilgili görsel algılamayı yönetmek ve diğer insanlardan farklılaşmak, kişisel algınızı  yönetmede size yardımcı olan temel yaklaşımlardan bazılarıdır.  Ayrıca sizinle ilgili algının nasıl olduğuna dair çevrenizden geri bildirim almak da kişisel algınızı yönetmek için size yol gösterici olacaktır.     

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları